Jelena Trivan Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Grupa profesora podnela je prijavu na osnovu koje je započelo formiranje komisije koja će ispitati mogući plagijat doktorata savetnice premijerke i nekadašnje direktorke Službenog glasnika Jelena Trivan. To je za Nova.rs potvrdila dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić. Stručna komisija ove visokoškolske ustanove baviće se slučajem Trivan, a po svemu sudeći do konačne odluke ćemo se načekati.

Komisiju čine četiri člana – dva daje Filološki fakultet, i po jednog Univerzitet u Beogradu i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Svoje članove su već imenovali Filološki fakultet i Univerzitet, a čeka se još Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

„Na izbor njihovog člana čeka se mesecima“, objašnjava za Nova.rs dekanka Draškić.

Generalno, takvi postupci jako dugo traju, a na Filološkom fakultetu ih ima više.

Iva Draškić Vićanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Neće ljudi da ulaze u stručne komisije, to je naporan, osetljiv posao koji nije dovoljno plaćen i jako se dugo čeka. Na našem fakultetu imamo više sličnih postupaka, a tu se uglavnom radi o nekoliko imena, a uglavnom su u centru bivše dekanke – Ljiljana Marković i Aleksandra Vraneš. Mala grupa ljudi, ali je više prijava na njihov račun“, kaže Draškić.

Ona napominje da ne sme da komentariše niti spekuliše o eventualnom ishodu, kao ni da pominje konkretna profesorska imena koja su podnela prijavu u vezi sa doktoratom Jelene Trivan.

Pročitajte još...

„Postupak je u toku. Imali smo raznih slučajeva, bilo je tačnih, ali i lažnih prijava. Dok se ne završi proces i ne utvrdi, ništa se ne može unapred reći“, zaključila je Draškić.

Podsećamo, CINS je danas objavio da će Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivati da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat.

Umesto da odgovori na naša pitanja, Trivan je u mejlu dostavljenom našoj redakciji optužila medije Junajted grupe za orkestriranu kampanju protiv nje i tvrdi da je na sudu dokazala da je nevino optužena.

„Pre par godina kada je pokrenuta ova tema ja sam na sudu dokazala da sam nevino optužena… Kako ne obavljam akademsku funkciju, slobodno mi možete osporavati i osnovnu školu, a mogu se lično odreći svih zvanja jer moji rezultati i obrazovanje govore za sebe“, navela je Trivan.

BONUS VIDEO Od funkcije do funkcije: Jelena Trivan savetuje Anu Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar