Foto:Google maps; Aleksandra Petrovič; shutterstock

Dva poništena konkursa za izbor direktora, postavljanje vd-a, prijave za mobing, peticija roditelja protiv v.d. direktora, raspisivanje trećeg konkursa... Sve se to izdešavalo za nekoliko meseci u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“. Prema tvrdnjama Vesne Ilić, bivše direktorke, koja je dva puta dobila većinu na oborenim konkursima, u školi je „na snazi demonstriranje sile“ kojom vlast, kako kaže, po svaku cenu želi da postavi svog kandidata.

U školi je trenutno u toku procedura za izbor direktora po konkursu koji je po treći put raspisan. Međutim, uoči glasanja za prijavljene kandidate, o kojima između ostalog odlučuju članovi Školskog odbora, u školi je došlo do „novih momenata“.

Prema rečima bivše direktorke, na poslednjoj sednici Saveta roditelja dogodilo se „skandalozno izigravanje zakona“, jer su, navodi ona, u radu Saveta učestvovala tri roditelja, koja „uopšte nisu članovi“.

Rezultat te sednice je, kaže ona, izglasavanje novog člana Školskog odbora, koji je „konačno po volji vlasti“.

Foto:Aleksandra Petrović

Ilić navodi da je prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dobila zapisnik sa sednice Saveta (u koji je i naš portal imao uvid), te da „ne može da ćuti na bezakonje koje sprovedeno“.

„Tri majke koje su regularno izabrane na početku školske godine za članove Savete, bile su sprečene da dođu i uredno su se na vreme javile. Jedna majka je u porodilištu, porodila se, druge dve su bile bolesne. Onda je vlast, da bi provukla svog kandidata za člana Školskog odbora, pozvala neke druge roditelje iz tih odeljenja, koji su suprotno zakonu učestvovali u tajnom glasanju. To je skandal! Nepojmljivo mi je toliko bezakonje i to u obrazovno vaspitnoj ustanovi. Kakav primer dajemo deci, ako na ovakav način falsifikujemo odluke i nezakonito ih usvajamo“, revoltirana je naša sagovornica.

Vesna Ilić Foto:Privatna arhiva

Ona kaže i da je takvim radom Saveta, prekršen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Statut škole i Poslovnik o radu Saveta roditelja, te da je o svim nezakonitostima i neregularnom izboru, podnela prijavu Ministarstvu prosvete.

Izbor direktora škole u Velikoj Plani, već mesecima je tema u medijima. Iz Ministarstva prosvete su ranije za naš portal izjavili da su konkursi poništeni „iz proceduralnih razloga“. Za vršioca dužnosti imenovana je Vlatka Milosavljević, nekadašnja direktorka gimnazije, a protiv koje je sekretarka škole u kojoj je sada Milosavljević vd, podnela krivičnu prijavu za mobing.

O zastrašivanju i mobingovanju sekretarke izveštavao je i naš portal.

Nekadašnja direktorka Vesna Ilić, za Nova.rs kaže, da je posle nezakonitog izbora člana Školskog odbora, podnela pet krivičnih prijava Osnovnom tužilaštvu u Velikoj Plani i to protiv vd direktore Vlatke Milosavljević, predsednika Saveta roditelja i tri roditelja koja su, kako podvlači, nezakonito učestvovala u glasanju.

Ona smatra da je ovakav izbor predstavnika Školskog odbora, nasilan pokušaj vlasti da obezbedi većinu u tom školskom telu, čiji glasovi odlučuju o kandidatima koji su konkurisali za mesto direktora.

„Kao građanka i prosvetni radnik ne mogu da gledam kršenje zakona“

Vesna Ilić, bila je direktorka škole 22 godine, a na dva poništena konkursa dobila je većinsku podršku i od kolektiva i od Školskog odbora. Ona za Nova.rs ističe, da nije konkurisana i treći put, ali je, kako kaže, kao prosvetni radnik koji vaspitava decu da poštuju pravila, revoltirana kršenjem zakona.

Zbog toga je, podvlači ona i „reagovala kod nadležnih organa“.

„Nisam ja bogomdana da budem direktorka. Sada je konkurisao kolega, koji je izuzetno ugledan i koji važi za jednog od najboljih profesora u školi. Taj kolega je na svim dosadašnjim anonimnim anketama koje sprovodimo kod učenika dobijao najviše ocene. Razmišljala sam o najboljem interesu kolekteva i o interesu cele naše škole i zbog toga sam Ministarstvu i nadležnim organima prijavila sve nezakonite radnje koje se sprovode u školi“, ponovila je Vesna Ilić.

Dodaje i da je uputila dopis predsedniku opštine Velika Plana, Opštinskom veću i pedsedniku Skupštine, da sa dnevnog reda sednice koja je zakazana za 28. februar, povuku tačku o imenovanju člana Školskog odbora, koji je kako ističe, nezakonito izabran.

Ministarstvo ne odgovara, vd Milosavljević kaže „dobili ste pogrešan broj“

Odgovore na tvrdnje bivše direktorke o nezakonitim radnjama u školi, Nova.rs je potražila od Ministarstva prosvete i aktuelne vd direktorke Vlatke Milosavljević.

Na naše pitanje da li na sednici Saveta roditelja u tajnom glasanju mogu da učestvuju roditelji koji nisu regularno izabrani i da li je time prekršen zakon, iz Ministarstva prosvete nismo dobili nikakav odgovor.

Branko Ružić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

O regularnosti izbora novog člana Školskog odbora, hteli smo da razgovaramo i sa vd direktorkom Vlatkom Milosavljević, ali je ona na naš poziv odgovorila „Dobili ste pogrešan broj“, iako pouzdano znamo da je ona zaista vlasnica tog telefonskog broja.

Milosavljević nije odgovorila ni na našu SMS poruku, a kada samo pokušali da do vd direktorke dođemo preko zvaničnog školskog fiksnog telefona, rečeno nam je da je na sastanku van škole i da ne znaju kada će se vratiti.

BONUS VIDEO: Nastavnici, učenici i roditelji u odbrani direktora škole u Omoljici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar