Foto:BETAPHOTO/OSCE/MILAN OBRADOVIC

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu ocenio je danas u Beogradu u razgovoru sa srpskim poslanicima da izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija "ohrabruju najgori deo kosovskog društva, što proizvodi strah i nesigurnost za srpsku zajednicu".

Jan Bratu je naveo i da je bitno zaštititi Srbe koji žive u 24 opštine na Kosovu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istakao je da je Misija OEBS-a u Srbiji tu da pruži podršku, u okviru svog mandata i proklamovanih vrednosti, na ispunjavanju agende rada Narodne skupštine.

Šefica delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini (PS) OEBS Vesna Marković je navela da je bitno da parlamentarci OEBS-a budu upoznati sa tim „šta se dešava u srcu Evrope i kako se krši pravo na slobodno kretanje srpskih gradjana na KiM“.

Pohvalila je brzu reakciju Kancelarije OEBS-a u Prištini, koja je osudila nasilje i apelovala na vlasti u Prištini da omoguće slobodno kretanje Srbima, ali je ukazala i da se uprkos toj reakciji, kao i reakcijama pojedinih ambasada evropskih država, i dalje nastavljaju napadi na Srbe povratnike.
Marković je izjavila da je delegacija Narodne skupštine u PS OEBS-a veoma aktivna, posebno po pitanju praćenja izbora, navodeći učešće u posmatračkim misijama OEBS prilikom održavanja izbora u Bugarskoj, Albaniji i Moldaviji.

Član delegacije Narodne skupštine u PS OEBS i predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je istakao da je bezbednosna situacija za srpske gradjane na Kosovu jako teška, da dijalog i saradnja sa Prištinom, koji su inače za Srbiju važan deo evropskog puta, gotovo ne postoje zato što Priština ne želi da razgovara niti da rešava probleme, niti da obezbedi da svi gradjani na KiM mogu mirno i bezbedno da žive, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar