OEBS: Slab povratak raseljenih na Kosovu

Politika 27. jul. 202122:08
Podeli:
Foto:EPA/FLORIAN WIESER

Na Kosovo su se od 2000. godine vratile 28.302 raseljene osobe, a stopa povratka se smanjivala svake naredne godine i taj trend je nastavljen, navodi se u najnovijem izveštaju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu.

Prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), na koji se izveštaj OEBS poziva, zaključno sa decembrom 2019. godine, procenjuje da se na Kosovu nalazi 16.151 raseljena osoba, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta, objavio je KIM radio.

U dokumentu OEBS se navodi da je ostvaren napredak od decembra 2015. do decembra 2019. godine u oblasti integracije pravosuđa, podseća da je usvojena pravno obavezujuća Uredba o provratku raseljenih, te da je poboljšana funkcija institucije Ombudsmana.

Zaključuje se i da se „u drugim oblasima situacija se nije promenila“, te da su i dalje „prisutni problemi sa primenom Zakona o upotrebi jezika“.

Obrazovanje na srpskom jeziku nije zastupljeno u kosovskom institucionalnom okviru,
stopa nezaposlenosti među pripadnicima nevećinskih zajednica, posebno Roma, Aškalija i Egipćana visoka, navodi se u izveštaju OEBS.

U izveštaju se podseća da se i dalje dešavaju incidenti koji pogađaju manjinske zajednice, kao i da postoje međuetničke tenzije, dok je medijski sadržaj namenjen nevećinskim zajednicama ocenjen kao „oskudan“.

Cilj izveštaja je da podignemo svest o izazovima i problemima koji postoje, kako bi unapredili prava svih nevećinskih zajednica na Kosovu, ali i da izgradimo kapacitete kosovskih institucija da nezavisno teže da obezbede stabilne međuetničke odnose među zajednicama, istakla je šefica Odseka za zajednice misije OEBS na Kosovu Nadica Pavlovska.

U posebnom fokusu je namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica, rekao je šef Misije OEBS Majkl Devenport.

U svakom demokratskom društvu važno je da sve zajednice mogu da žive u sigurnom okruženju, da mogu da koriste svoj jezik, da se praktikuju svoju kulturu i religiju. Nadam se će sve relevantne institucije ozbiljno razmotriti preporuke i slediti odgovarajuće mere, jer je unapređe prava nevećinskih zajednica kamen temeljac u izgradnji stabilnog drustva, dodao je Devenport.

On je dodao da će misija OEBS nastaviti da podržava sve kosovske institucije, kako na opštinskom, tako i na vladinom nivou u uvođenju neophodnih promena radi zaštite svih zajednica.

BONUS VIDEO: Stambeni blok na Dorćolu zaklanja Kalemegdan

Komentari

Vaš komentar