Odgovor Vučiću: Što se radi na zakonu ako je protivustavan

Politika 01. maj. 202118:07
Podeli:
Goran Miletić
Goran Miletić Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kao predsednik ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skupština usvoji, jer je, kako je objasnio, dužan da štiti Ustav, a Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Direktor organizacije "Civil Rights Defenders" Goran Miletić kaže za N1 da je ovakva najava predsednika Srbije "u najmanju ruku čudna".

POGLEDAJTE JOŠ:

Vučić ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, mogu uključiti i odredbe koje bi omogućile takvim manjinskim zajednicama da ostvare svoja prava, ali u trenutnoj situaciji bi Zakon o istopolnim zajednicama morao da vrati Narodnoj skupštini, kazao je.

Upitan kakav je njegov lični odnos prema tom Zakonu, kaže da je to pokazao izborom Ane Brnabić za premijera, ali i da istovremeno nije gorljivi zagovornik istopolnih zajednica.

Iz LGBT zajednice poručuju da se nadaju da će predsednik promeniti svoju izjavu.

„Najava predsednika Vučića da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama, ukoliko ga Skupština Srbije usvoji, je u najmanju ruku čudna. Prosto se pitate šta su sva ministarstva i nezavisne institucije civilnog društva zajedno radile prethodnih meseci i zbog čega je uopšte rad na ovom Zakonu započeo, ukoliko predsednik kaže da je protivustavan“, upitao je Goran Miletić, direktor organizacije „Civil Rights Defenders“.

Štaviše, dodaje, deluje da su se sva nadležna ministarstva u proteklom periodu bavila nekom protivustavnom delatnošću što, kako kaže, svakako nije tačno. „I ovo je naprosto Zakon kojim Srbija ispunjava svoje međunarodne obaveze. Ja se zaista nadam da će predsednik potpuno promeniti svoju izjavu“, kazao je Miletić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar