Foto: Shutterstock/Nova.rs

Na lokalnim izborima u opštini Medveđa 17. decembra nastupiće samo dve stranke - Srpska napredna stranka (SNS) i Demokratska partija za Medveđu – Fejmija Bejić, ostavljajući građane da biraju između dva pola koji predstavljaju različite etničke zajednice.

Opština izborna komisija je odbacila jedinu opozicionu listu Grupe građana „Medveđa ima bolje – Miloš Drašković“ uz obrazloženje da lista sadrži nedostatke koji su po zakonu smetnja za proglašenje liste, a predsednik OIK Ivan Kostić je rekao i da nije poštovana ravnopravnost polova.

„Po zakonu treba da iznosi minimum 40 posto, a oni su imali ispod tog proseka, 39,1 odsto i tu nema toleranije, nema istupanja ispod toga. Takođe, jedan kandidat nije upisan u birački spisak“, kazao je Kostić.

Pročitajte još

Ta grupa građana je zatim priložila prigovor na odluku Opštinske izborne komisije, a, po rečima predsednika komisije, u utorak su odbili prigovor kao neosnovan.

„Oni i dalje imaju mogućnost za podnošenje žalbe Višem sudu u Leskovcu koji će odlučivati o krajnjoj istanci i statusu te liste“, objasnio je Kostić.

Dodao je da su rokovi definisani zakonom o lokalnim izborima i da su kratki – mere se danima i u satima.

„Za sada na izbore u Medveđi idu dve potpisane i proglašene liste, a jedna je odbijena, ali imaju mogućnost po izjavljenoj žalbi. S obzirom na činjenično stanje, mislim da je tu situacija vrlo jasna“, zaključio je predsednik OIK Ivan Kostić.

Pročitajte još

Izostanak političke raznolikosti na izborima izazvao je zabrinutost u lokalnoj zajednici, a neki građani izražavaju nezadovoljstvo zbog odsustva šireg političkog spektra.

„Nemamo pravu demokratiju ako imamo samo dve stranke na izborima. Gde su druge opcije? Gde su glasovi onih koji se ne pronalaze ni u jednoj od ove dve stranke?“, pitao je jedan građanin kooji sumnja u pravednost izbornog sistema.

BONUS VIDEO #izborise – informativno edukativna kampanja na portalu Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar