Foto: Arhiva/Nova S/BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/Pritnscreen/YouTube/I love Zrenjanin

Danas se obeležava Svetski dan životne sredine, a Stranka slobode i pravde podeća na 10 najvećih ekoloških problema sa kojima su se građani Srbije susreli u poslednjih 10 godina.

Na njih upozorava predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde Igor Radošević, koji kaže da je prošla decenija vlasti Srpske napredne stranke, a ekološki problemi se ne rešavaju već se samo gomilaju.

Igor Radošević Foto:N1

On navodi 10 ključnih problema.

1. Zagađenje vazduha – iz elektrana, kućnih ložišta, i saobraćaja, gde zimi dobijamo upozorenja da ne otvaramo prozore, ne izvodimo decu napolje zbog čega nam umire godišnje oko 10.000 ljudi.

2. Otpadne vode – sve završavaju u našim rekama, koje su pune fekalija, jer vlast za 10 godina nije izgradila centar za preradu otpadnih voda.

3. Pijaća voda – gde npr. grad Zrenjanin i posle 18. godina nema pijaću vodu. U Vojvodini je manje od 30% javnih vodovoda ispravno.

4. Deponije – kojih ima je sve više, dok se od najveće deponije u Vinči pravi spalionica koja će za oko 1,2 milijarde evra godišnje trovati građane Beograda sa 90.000 tona pepela.

5. Uništavanje vodoizvorišta Makiško polje radi izgradnje novih zgrada i metroa kojem tu nije mesto.

6. Savski nasip – gde se toleriše divlja gradnja ugrožavajući 100.000 građana Novog Beograda koji žive uz reku.

7. Jaroslav Černi – privatizovanje vodoprivrednog instituta od strateškog značaja, koji ima bazu podataka o svim vodnim tokovima u Srbiji.

8. Dozvoljavanje kineskim kopanijama Zijin (Bor), Linglong (Zrenjanin), Hestil (Smederevo) koji zagađuju vazduh zbog čega nam građani u velikom broju oboljevaju od
karcinoma i umiru.

9. Rio Tinto – koji se samo privremeno primirio ali nije odustao od otvaranja rudnika litijuma, zbog čega će biti uništen veći deo zapadne Srbije.

10. Seča šuma – koja u Beogradu iznosi ispod 10%, dok u Vojvodini iznosi 6% (Ljubljana ima 46% pod šumama).

BONUS VIDEO: Borko Stefanović optužio SNS da prijavljuje nove glasače na Vračaru pred izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar