Boško Obradović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skupštini predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom predstavnicima vanparlamentarne opozicije. Boško Obradović, lider pokreta Dveri, koji je prisustvovao tom sastanku navodi za Nova.rs da su od Vučića dobili informacije koje kao vanparlamentarna opozicija ne bi mogli da dobiju, te da bi za mesec dana ponovo trebalo da bude održan novi sastanak o Kosovu.

U srpskom parlamentu danas je bila sednica Radne grupe za međustranački dijalog, na kojoj je tema bila Kosovo i koja je održana uz prisustvo predsednika države Aleksandra Vučića.

“Dobra vest je da smo konačno imali jednu takve sednicu i razgovor vlasti i opozicije na temu KiM posle punih devet godina ove vlasti i da smo u tom smislu mogli da dobijemo određene informacije od predsednika Republike do kojih mi kao vanparlamentarna opozicija ne možemo da dođemo i koje su dragocene da bismo imali neki presek stanja po pitanju Kosova i Metohije”, navodi Obradović.

On kaže da su predstavnici opozicije imali priliku da iznesu svoje stavove i komentare na aktuelnu dosadašnju kosovsku politiku ove vlasti i kritike i njihove predloge.

“I što je posebno važno, i ako to bude zaključak ove sednice, onda je to što se tiče Dveri pozitivan sastanak, da ne postoji niko na političkoj sceni Srbije od učesnika ovog dijaloga ko je spreman da prizna lažnu državu Kosovu i da u tom smislu imamo neku vrstu nacionalne saglasnosti da nema prizanja lažne države Kosovo, bez obzira na bilo kakve strane pritiske koji nesumnjivo već postoje ili koje će tek uslediti u nekom nastupajućem periodu. Ponovio sam u ime pokreta Dveri da mi jesmo žestoka opozicija ovoj vlasti, ali nismo opozicija državi Srbije. Ukoliko država Srbija brani KiM u sastavu Srbije, mi smo na strani ove države, kao što ćemo biti protiv svake vlasti kojoj padne na pamet da ide ka priznanju lažne države Kosovo”, ističe Obradović.

On navodi da su učesnici sastanka dobili izveštaj Kancelarije za KiM, koji će biti sutra na dnevnom redu Skupštine i da su dobili druge informacije kada je reč o spoljnopolitičkom kontekstu teme Kosova i Metohije, kao i koji su sve akteri u regionu, Evropi i svetu kao celini uključeni i na koji način u te vrste pritisaka koji trenutno postoje prema Srbiji.

“To je bilo dragoceno čuti. Postigli smo dogovor da ćemo za mesec dana ponovo imati ovakav sastanak nakon ovih sledećih koraka koji će se dešavati po pitanju KiM i da ćemo moći da napravimo novi presek. Ako to postane praksa, to je odna dobra vest za međustranački dijalog”, dodao je on.

Sastanku sa Vučićem su još prisustvovali predsednik DSS Miloš Jovanović, predsednik DJB Saša Radulović, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, kao i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar