Vukašin Obradović Foto: N1

Srpska napredna stranka (SNS) i Aleksandar Vučić izlažu novinare stalnoj presiji, držeći ih na ivici žileta, izjavio je FoNetu novinar Vukašin Obradović i ukazao da Vučić poziva da se novinari zaštite u isto vreme kada se u Skupštini vodi žestoka kampanja protiv novinara Krika.

Upitan kako je shvatio Vučićevu preporuku državnim i partijskim zvaničnicima da novinarima govore „da izmišljaju, ne govore istinu i da su licemerni“, ali da „niko nema pravo da novinarima preti“, Obradović je ocenio da je po sredi „jedna vrlo opasna igra“.

Kako je objasnio, ona ima za posledicu da novinari Krika i drugih redakcija koje nisu pod kontrolom vlasti rade pod ogromnim pritiskomPrema tumačenju Obradovića, to znači da se novinari Krika i drugih redakcija „mogu verbalno napadati i kritikovati zbog onog što rade“, ali ne tako što će sutra „neki čovek koji će poverovati da su oni strani plaćenici, izdajnici i da rade protiv države, hteti da uzme sam pravdu u svoje ruke i počini nešto što smo imali prilike da gledamo svih ovih godina“.

On je upozorio da je reč ne samo o profesionalnom, već i bezbednosnom pritisku, jer novinari, hteli ili ne, moraju da razmišljaju kako se reči poslanika SNS Aleksandra Martinovića, Biljane Pantić Pilje ili nekog trećeg „prelamaju u glavi običnih ljudi koji ne raspolažu svim informacijama“.

Obradović smatra da je izlazak novinarskih i medijskih udruženja iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara „vrlo opravdan“ i konstatuje da je ta radna grupa „prosto jedan marketinški potez“ vlasti.

Ono što bi trebalo preduzeti i od čega će zavisiti efekat tog poteza, napominje Obradović, jeste da li novinarska i medijska udruženja, bar ona koja su izašla iz Radne grupe, planiraju neke korake koji će imati konkretne veze sa bezbednošću novinara, „ali ovog puta bez učešća države“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare