Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je za Nova.rs da je njegov nedavni intervju, gde je govorio o eventualnom učešću na predsedničkim izborima, pogrešno protumačen i da nije istakao svoju kandidaturu za šefa srpske države. Istovremeno, Obradović dodaje da ne beži od toga, ali da odluku od tome donosi Glavni odbor Dveri.

Prethodnog dana mediji su preneli izjavu predsednika Srpskog pokreta Dveri, Boška Obradovića koji je na pitanje da li može sebe da zamisli kao predsedničkog kandidata uzvratio kontrapitanjem novinaru, tražeći od njega da navede ko je bolji kandidat među liderima opozicije.

“Kolegama je teško da priznaju, ali Dveri su jedino novo lice na političkoj sceni, bez repova prošlosti i zaslužili smo da dobijemo podršku“, rekao je on.

Obradović je naveo da boljih predsedničkih kandidata od njega ima među vanstranačkim ličnostima, ali da je pitanje ko od njih sme da „izađe na crtu jednom nedemokratskom i kriminalnom režimu i preuzme rizik koji opozicija nosi godinama“.

Pročitajte još...

Dan kasnije, predsednik Dveri za Nova.rs ističe da nije isticao svoju kandidaturu za prvog čoveka države, ali da, kako kaže, ne beži od toga.

“To može da učini samo Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri, koji o tome još uvek nije raspravljao. Ja sam učinio nešto drugo, s tim što – kako to obično biva – mediji izvuku naslove suprotno onome što je rečeno. Naime, na pitanje novinara da li sebe mogu da zamislim kao predsedničkog kandidata, moj odgovor je zašto samo u Srbiji predsednici opozicionih političkih organizacija nisu kandidati za najviše državne funkcije? Dokle ćemo da čekamo mesiju koji će doći van politike? Кoliko poznatih i uglednih nestranačkih javnih ličnosti neće ili ne sme da uđe u politiku, a opoziciona javnost ih uzaludno čeka? Dakle, poenta moje izjave jeste da uzburkam mrtvo opoziciono političko more i postavim jasno pitanje šta se čeka sa strategijom opozicije pred izbore koji su za pola godine? Ako do kraja septembra ne bude pomaka na tom planu, moj predlog Predsedništvu i Glavnom odboru Srpskog pokreta Dveri biće da mi više ne čekamo nikoga i ništa, već samostalno delujemo”, naglašava Obradović.

On je upozorio da vreme brzo prolazi, navodeći da je raspad Saveza za Srbiju bio u interesu isključivo Aleksandra Vučića.

“Prošlo je godinu dana od završetka bojkota. Toliko smo bez ozbiljnije zajedničke akcije opozicije, vodimo prazne i uzaludne razgovore, a izbori se ubrzano bliže. Sačekaćemo kraj dijaloga sa vlašću na oba koloseka o poboljšanju izbornih uslova, a onda će Glavni odbor Dveri o svemu tome raspravljati i doneti odluke šta i kako dalje, ali bez daljeg gubljenja vremena.
Ponavljam, zašto su samo u Srbiji predsednici političkih stranaka opozicije problem. Ja se neću povlačiti pred tim glupostima da su svi isti i da nam treba neko van politike da se bavi politikom. U tom smislu, prirodno je da su predsednici opozicioniih političkih organizacija kandidati za predsednika države. Možda nemam talenta za politiku i često nastupam iskreno, što nije preporučivo u politici, ali neću se povlačiti ni pred kim. Ja sam Boško Obradović, deset godina staža u tvrdoj opoziciji ovoj vlasti, nisam nikada bio deo ni sadašnjeg ni bivšeg režima, bio sam jedan od najaktivnijih narodnih poslanika u prošlom sazivu Narodne skupštine, bio sam na svakom protestu protiv ove nedemokratske i kriminalne vlasti, otvorio sam brojne afere visoke korupcije u vrhu Vučćićeve vlasti i napisao „Belu knjigu o kriminalu i korupciji u vrhu MUP-a Srbije i aktuelne vlasti SNS”, „poturao sam glavu tamo gde drugi ne smeju nogu”, da se izrazim sportskim rečnikom, a odgovorno tvrdim da Srpski pokret Dveri ima najbolji politički program za promenu ne samo vlasti već i kompletnog korumpiranog političkog i pravosudnog sistema, pritom jedini mogu da se obratim i biračima SNS i da vlastima tako otkinem deo podrške”, rekao je on.

Obradović je naglasio da je važno da se svi lideri opozicije na adekvatan predstave javnosti i da među njima treba tražiti one za koje će narod glasati.

“Hvala, g. Obradoviću – sledeći? I tako se onda javnosti takođe predstave Đilas, Jeremić, Lutovac, Grbović, Radulović, Tadić, Zelenović, Miloš Jovanović, Dobrisa Veselinović, … Gde ste do sada bili, u kojim strankama, šta ste radili, gde ste bili u borbi protiv ove vlasti, šta predlažete,… I onda imamo kompletnu ponudu koja dolazi iz opozicije. Građani onda neka procene ko ima najaveće šanse da bude Vučićev protivkandidat. Moje je mišljenje da u tome ne može da uspe niko od predstavnika bivše vlasti i ko se nije dokazao u skupštinskoj i vanparlamentarnoj borbi protiv režima, ali možda se varam. To neka građani sami procene. Ali, da stojim sa strane i povlačim se pred praznim pričama ljudi koji nikada nisu ništa žrtvovali u političkom aktivizmu niti su spremni da se suprotstave ovoj vlasti – to svakako neću”, zaključuje lider pokreta Dveri.

BONUS VIDEO Đilas: Pregovori su farsa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar