Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Radna grupa vlasti i opozicije, obratila je prethodnog dana i poslednju, četvrtu temu, međustranačkog dijaloga koja se ticala finansiranja izborne kampanje. Lider Dveri, Boško Obradović, rekao je za naš portal da su sada na potezu predstavnici vlasti koji bi trebalo da predlože odgovore na zahteve opozicije, nakon čega bi trebalo da uslede i konačni pregovori.

Obradović kaže da je njegov zahtev bio da se naredne nedelje održi sastanak sa urednicima informativnih programa svih televizija sa nacionalnom frekcencijom, kao i glavnim urednicima Večernjih novosti i Politike.

Pročitajte jop...

„Predsedavajući Radne grupe je preuzeo obavezu da ih pozove na našu sledeću sednicu, pa ćemo videti da li će se odazvati. Čim u međuvremenu stigne i predlog novog paketa emisija od RTS i RTV, koji bi obezbedio poštovanje zakona o javnim medijskim servisima i ravnopravnu zastupljenost opozicije u njihovim informativnim emisijama, imaćemo i još jedan sastanak sa njihovim odgovornim urednicima. Trebalo bi da bude održan i sastanak sa predstavnicima stranaka nacionalnih manjina, kako bismo rešili veliki problem zloupotreba načina izlaska na izbore putem lažne manjinske liste, preko koga pojedinci koji ne pripadaju nacionalnim manjinama na prevaru izlaze na izbore kako bi se dočepali manjeg cenzusa i manje obaveze skupljanja potpisa“, objašnjava Obradović.

Naš sagovornik ističe da je najvažnije da se kolesek dijaloga između vlasti i opozicije, bez stranog posredovanja, okonča do kraja jula, kao i da se nađe rešenje za kontrolni mehanizam preko kog će opozicija imati određenu vrstu nadzora nad primenog dogovorenog i kontrolu nad kompletnim predizbornim i izbornim procesom.

„Ono što se, takođe, moglo čuti, ali nije još uvek definitivno potvrđeno od strane predstavnika vlasti, jeste da se cenzus od 3 odsto neće menjati do sledećih izbora. Jučerašnji sastanak iskoristio sam da ponovo ukažem na neke od najvećih problema u izbornom procesu u Srbiji, a to su — pored neslobode medija – pritisak na birače i funkcionerska kampanja. Nedopustivo je i mora da se prekine skupljanje sigurnih glasova kod zaposlenih u javnom sektoru metodama ucene, kao i korišćenje, tačnije zloupotreba državnih resursa u stranačke i predizborne svrhe. Tražio sam zabranu funkcionerske kampanje, odnosno da u toku izbornog procesa nema otvaranja novih auto-puteva, škola i bolnica. Ako se baš desi da se u tih mesec dana nešto novo mora otvoriti onda mediji o tome izveste, ali bez slikanja i govora državnih funkcionera kojima niko ne brani da u svojim predizbornim nastupima u medijima i na stranačkim konvencijama govore o urađenom u prethodnom periodu“, rekao je on, apelujući na predstavnike vlasti da otvaranje novih investicija ostave za vreme pre ili posle izbornog procesa.

Očekivanja od dijaloga sa EP

Obradović se osvrnuo i na dijalog pod posredstvom Evropskog parlamenta u Beograd i najavu da je nastavak razgovora sa vlašću, uz posredovanje EP, planiran je za 9. i 10. jul, pa ponovo 17. i 18. septembar, navodeći da je ideja se pomenuti razgovori okončaju do kraja septembra.

ANA BRNABIC, TANJA FAJON I VLADIMIR BILCIK
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

„To se uklapa u naš zahtev da dijalog bude okončan i dogovoreno primenjeno najkasnije šest meseci pre bilo kojih sledećih izbora u Srbiji. Međutim, moj predlog evroparlamentarcima u julu biće da se ne čeka septembar, već da se oba koloseka dijaloga spoje u jedan preko leta i da ubrzamo sveukupni završetak dijaloga. Možda se delegaciji EP ne žuri, ali nama u Srbiji se veoma žuri da što pre konačno imamo uslove za slobodne i poštene izbore. Što se mene lično tiče vlast je na potezu i od njihovog odgovora na naše veoma precizne zahteve zavisiće dalji tok dijaloga“, rekao je on i dodao da je dobro što će se u narednim nedeljama znati da li je vlast zaista spremna na  istinsko poboljšanje izbornih uslova ili će iznova pokušati sa fingiranjem i kozmetičkim izmenama.

„Mi na to nećemo pristati. Moj cilj je da izvučem maksimum iz oba koloseka dijaloga, i sa i bez stranog posredovanja, kako bismo dobili što poštenije izbore. Ako nešto uspem u koloseku bez Evropljana, to će biti na korist kompletne bojkot opozicije, a ako još nešto pridodamo na koloseku uz posredovanje delegacije EP to će koristiti i kolegama iz opozicije koji ne žele strano posredovanje“, zaključio je Obradović u razgovoru za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar