Foto: Printscreen, Mladen Mrdalj i Boško Obradović

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, naveo je u jutarnjem programu "Probudi se" da se zalaže za promenu izbornog sistema, gde će biti otvorene izborne liste i gde će birači glasati za ime i prezime. Politikolog Mladen Mrdalj, koji se takođe zalaže za promenu izbornog sistema, rekao je da bi se SNS neminovno raspao u slučaju da se uvede 250 izbornih jedinica, te da bi nestale i sadašnje stranke opozicije.

Mrdalj je ranije rekao da jedina alternativa ovoj vlasti može da bude neko ko će da promeni izborni sistem, a na pitanje da li to može da bude Boško Obradović, on je rekao da nije siguran, ali da je korak u dobrom smeru svaka personalizacija izbornog sistema.

„Ono što me brine je da to nije dovoljno dug korak u tom smeru, da nas neće dovesti tamo gde ja mislim da treba. Ključno pitanje je da li pojedinac može da se kandiduje ili ne može, da li mora da bude deo partije. To je pitanje za koje ja mislim da treba da bude glavna tačka podele političkih aktera u Sbriji – da li ste za to da pojedinac može da se kandiduje za poslanika ili on mora da bude deo partije“, naveo je Mrdalj.

Boško Obradović, lider Dveri, pokreta koji je doneo proglas o promeni sistema, rekao je da treba da podvučemo crtu, da su se se vlasti menjale, ali da je sistem ostao isti.

„Jedan od elemenata promena sistema je izborni sistem. U prošlom sazivu u kojem sam bio poslanik većina narodnih poslanika bila je iz Beograda i Novog Sada, 96 opština uopšte nije imalo svog predstavnika u parlamentu, a u predprošlom skupštinskom sazivu bilo je 40 stranaka, a 122 opštine nije imalo svog narodnog poslanika, a 13 opština za 30 godina nikada nije imalo poslanika. Nešto nije dobro u tom sistemu, favorizuje stranke i stranačke vođstva, a sa zatvorenim izbornim listama onemogućuje birače da biraju narodne poslanike po imenu i prezimenu“, rekao je Obradović.

On je naveo da treba liste otvoriti za glasnaje po imenu i prezimenu i omogućiti više biračkih jednica.

„Kada budemo imali više izbornih jedinica imaćemo bolju geografsku reprezentativnost i imaćemo narodnog poslanika iz svakog dela Srbije“, dodao je Obradović.

O predlogu da imamo 250 izbornih jedinica, a ne jednu kao sad, Mrdalj kaže da bi u praksi to bilo slično onome ono što je bilo 1990. godine.

„Da bismo videli da li jedan sistem donosi dobre rezultate, on mora da prođe određeni period ponavljanja, jer samo tako građani mogu da iskoriste taj izborni sistem da bi nagrađivali ili kažnjavali poslanike koje su birali“, naveo je on.

Raspao bi se SNS, sadašnja opozicija bi nestala“

Mrdalj je izjavio da je proporcionalnost jedan element koji je treba izborni sistem da ima, ali je upitao i šta je odgovornost i podela vlasti, koje sada ne zadovoljava proporcionalni sistem.

„Mislim da je pravo rešenje ono u kojem partija neće biti centralni politički akter. Srbija ima mnogo partija, ali treba da dobije dve stranke – jednu koja zagovara da su partije glavni politički akteri i da će nuditi kandidate narodu, pa neka on bira između njih, i druga stranka koja kaže da narod treba sam da odlučuje o  svojim kandidatima, a ne kroz partijske politike koje mute vodu. Jednu stranku već imamo, to je partokratska stranka u kojoj je većina partija, a ovu drugu tek treba da dobijemo“, naveo je on.

Obradović je rekao da unutar Dveri postoji konsenzus da sistem treba da se manja.

„Mi nismo za čist većinski sistem. Za to je potrebna jedna politička tradicija, kultura, iskustvo. U ovom trenutku to nije primenjivo, ali treba ići u tom pravcu. Taj pravac je otvaranje postojećih izbronih listi za glasanje o imenu i prezimenu. U skupštinu će ući onaj ko ima bolji izborni rezultat u svojoj izbronoj jednici. Ne gasite političke stranke, ne gasite ideologije i političke programe, već pravite neku vrstu mešovitog sistema“, naveo je on i dodao da na primer u Nemačkoj izborni sistem uvažava i pojedince koji se kandiduju, ali i stranke i njihove programe i ideologije.

On je naveo da je promena izbornog sistema razvlašćuje lidere i stranke i on kao lider i Dveri kao poliitčka organizacija pristaju da se otvori demokratizacija unutar politčkih stranaka.

„Bio sam deo udružene opozicije i znam koliko opozicija pati od partokratije, od stranačkog parazitskog sistema. I lideri i stranke opozicije treba da se menjaju“, rekao je predsednik Dveri.

Mrdalj je naveo da bi uvođenje 250 izbornih jedinica potpuno promenilo političku scenu Srbije.

„SNS bi se neminovno raspao, frakcije koje postoje unutar SNS ne bi mogle da izdrže da se ne sukobe jedni sa drugima. Oni se i sada sukobljavaju, pale auta jedni drugima. Postojeće stranke opozoicije, potpuno bi nestale. Sve druge alternative nisu sposobne da mobilišu pažnje javnosti“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare