Foto:EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Većina stranaka zalaže se za decentralizaciju, ravnomerni regionalni razvoj, demetropolizaciju i debeogradizaciju, ali zastupljenost kandidata iz većih gradova, posebno Beograda, na izbornim listama ukazuje na suprotne tendencije, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Koalicija je, u okviru inicijative „Biram koga biram“, analizirala podnete izborne liste za izbor narodnih poslanika, a fokus je stavila na teritorijalnu zastupljenost i pozicioniranost kandidata iz četiri najveća grada – Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca na podnetim izbornim listama.

Analiza je pokazala da listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ čini 44,8 odsto kandidata iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca.

Među prvih 50 kandidata na listi 64 odsto je iz tih gradova, od čega je 28 kandidata u prvih 50 iz Beograda.

Listu „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“ više od tri četvrtine čine kandidati iz Beograda, Niša i Kragujevca, među kojima su 184 kandidata iz prestonice.

Na toj listi 41 mesto u prvih 50 zauzimaju kandidati iz Beograda i 109 od prvih 150 mesta zauzimaju kandidati iz tri grada.

Pokret Metla 2020 na svojoj listi ima većinu kandidata iz velikih gradova (70,2 odsto). Na listi ovog pokreta od 235 kandidata njih 125 je iz Beograda.

Na listi „Pokreta slobodnih građana“ 44,3 odsto mesta na izbornoj listi zauzimaju kandidati iz Beograda, a na izbornoj lista Suverenisti među prvih 100 kandidata njih 42 su iz Beograda.

Lista „Nek maske padnu“ broji 78 odsto kandidata među prvih 50 iz Beograda, Novog Sada i Niša.

Koalicija je ukazala da se kod manjinskih stranaka uočava centralizacija na lokalu.

Na listi Saveza vojvođanskih Mađara šest kandidata je iz Beograda, 10 iz Novog Sada, a Nišlija i Kragujevčana nema, čak 49 njih je iz Subotice – od toga 10 kandidata među prvih 50 na listi.

Slična je situacija i na listi Akademik „Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja“, gde samo jedan kandidat dolazi iz Beograda, ali je 41,8 odsto kandidata na listi iz Novog Pazara.

Isti trend uočen je i kod liste SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin, gde svih 27 kandidovanih dolazi Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja.

Nikog iz prestonice nema na listi Albanske demokratske alternative – Ujedinjena dolina, ali je čine isključivo kandidati iz Preševa i Bujanovca, kao i jedan kandidat iz Medveđe