Boško Obradović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović pozvao je danas na široku javnu raspravu o izmenama izbornog sistema u Srbiji koje bi po njegovim rečima, trebalo da obezbede snažniju vezu birača i poslanika i veći stepen geografske reprezentativnosti predstavnika građana u Skupštini Srbije.

Navodeći da je u prošlom sazivu parlamenta, više od polovine poslanika bilo iz Beograda i Novog Sada, a da 96 opština nije imalo svog predstavnika u Skupštini Srbije, Obradović je ocenio da je to dokaz da trenutni proporcionalni izborni sistem sa zatvorenim listama, nije dobar.

„U sazivu od 2012. do 2016. godine, 122 opštine u Srbiji nisu imale svog predstavnika u parlamentu, a od obnavljanja višestranačkog sistema, 13 opština ni u jednom sazivu nije bilo predstavljeno u Skupštini Srbije. To govori da politički i izborni sistem ne valja“, kazao je Obradović novinarima ispred zdanja parlamenta u Beogradu.

Ocenio je da na „lažnim“ izborima u junu, kandidati za poslanike Srpske napredne stranke (SNS) nisu birani od strane građana, već da su „delegirani“ od strane SNS pošto kako je naveo, „niko nikad nije za njih glasao po njihovom imenu i prezimenu“.

„Mi danas imamo zgradu Narodne skupštine ali nemamo skupštinu kao najviše predstavničko telo naroda. Ni četiri meseca posle lažnih izbora, nemamo izabrano skupštinsko rukovodstvo, niti je održano ijedno zasedanje. Osim predsednika Srbije, nemamo nijednu instituciju, čak ni one nezavisne“, rekao je Obradović.

Govoreći o promenama izbornog sistema, lider Dveri je ocenio da Srbija treba da ide ka većinskom sistemu, da bude podeljena na više izbornih jedinica a da građani mogu da glasaju za svoje predstavnike po njihovom imenu i prezimenu, a ne kako je rekao, zaokružujući zatvorene izborne liste, čiji je nosilac od republičkih do izbora za savete mesnih zajednica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„U pokretu za promene izbornog sistema najvažnije je da se građani vrate u politiku, da mogu da glasaju ne samo na izborima već i na referendumima od republičkog do lokalnog nivoa, kao u Švajcarskoj. U Srbiji je za prethodnih 30 godina menjana vlast ali nije menjan sistem. Srbijom decenijama vlada „duboka država“, koju čine ujedinjeni interesni monopoli političara, tajkuna, medija, bankara i otuđenih službi bezbednosti. Vreme je da se menja politički sistema koji Srbijom vlada punih 30 godina“, dodao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar