Foto:N1

Gradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da je vlast SNS-a u opštini Savski venac dala 400.000 evra za uređenje fasada zgrade opštine i još jedne zgrade u opštinskom vlasništvu i pozvala vlasti da ispitaju "ko je odgovoran za toliku pljačku građana".

„Reč je o pljački narodnog novca koji je ispumpan iz budžeta preko firme koja je izvela radove. Dali su 400.000 evra za dve fasade, a za te pare su mogli da izgrade novu zgradu. Ovo im nećemo zaboraviti, time će se baviti nova vlast nakon promena“, rekao je odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

Predsednik Opštinskog odbora Narodne stranke Savski venac-Zvezdara, Ljubomir Zrnić, rekao je da je Opština Savski venac trebalo da 400.000 evra uloži u uređenje bolnice ili izgradnju obdaništa, a ne da troši na fasade, pogotovo jer nisu bile zapuštene niti su zahtevale hitnu rekonstrukciju.

Zrnić je rekao da su mnogi građani prinuđeni da se sele sa Savskog venca jer nemaju da plate porez na imovinu, koji je u toj opštini najveći, pošto obuhvata i „elitna naselja“ Dedinje i Senjak.

„U ekstra zoni godišnje se na stan od 50 kvadratnih metara plaća 50.000 dinara poreza. To nisu vile, nego stanovi u kojima žive građani s prosečnim primanjima, a opterećeni su porezom kao da su vlasnici vila. Reč je i o najstarijim građanima koji teško žive zbog malih penzija, pa su primorani da prodaju svoje stanove i sele se u delove grada u kojima je porez niži“, rekao je Zrnić.

Pavlović je dodao da „gradske finansije vode neznalice čiji je jedini cilj da popune rupe u budžetu koje nastaju krađom narodnog novca“.

„U naselju Mirijevo, u opštini Zvezdara, neko za tri stana plaća isti porez kao neko za samo jedan stan u opštini Savski venac. U Srbiji je, nažalost, luksuz imati makar jedan stan, a u Evropi je luksuz kada neko ima tri stana, pa plaća veći porez na ostala dva. Ne može biti luksuz ako je neko nasledio od roditelja dvosoban stan star više od pola veka“, rekao je Pavlović.

Odbornica Narodne stranke u Skupštini Beograda rekla je da je glavni grad Srbije ponovo među najzagađenijim u svetu, za šta smatra da ogroman deo odgovornosti snosi vlast.

„Vlast i dalje dozvoljava uvoz vozila sa ‘evro 3’ standardima koji su važili pre više od 20 godina i odavno su zabranjeni u državama okruženja i u celoj Evropi, jer proizvode veliko zagadjenje“, rekla je Lipovac Tanasković.

Navela je da u Beogradu 49 odsto zagadjenja potiče od elektrana i toplana, 23 odsto od saobraćaja, 16 odsto od okolne industrije, a osam odsto od privatnih ložišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar