oko sokolovo
Foto:N1

Odbornica Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković izjavila je da je sistem "Oko sokolovo" uveden kako bi se "kažnjavanjem građana popunjavale rupe u gradskom budžetu", a nije izgrađena nijedna od četiri nove garaže planirane za ovu godinu, dok je ukinuto 1.800 parking mesta u centru Beograda zbog širenja pešačkih zona.

Ona je dodala da građani ne bi nepropisno parkirali kada bi postojalo dovoljno parking mesta, saopštila je Narodna stranka.

„Važeći normativi iz 1960-tih godina su zastareli jer predviđaju jedno parking mesto za jedan stan ili za 70 kvadratnih metara poslovnog prostora, što je nedovoljno, jer je u Beogradu svake godine 18.000 novoregistrovanih vozila više“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.
Odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je da je sistem nadzora parkiranja „Oko sokolovo“ uveden „na osnovu nezakonitih i protivustavnih odluka“ i najavio da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti, a od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu tražiti da budu stavljene van snage odluke o Komunalnoj miliciji.
„Tim odlukama se nanosi šteta i gradu i Beograđanima. Komunalna milicija nije nadležna za saobraćaj, jer su Zakonom o komunalnim delatnostima tačno određene takve delatnosti, a među njima nije javni saobraćaj“, rekao je Pavlović .“Pored toga, Parking servis naplaćuje najmanje 12.000 dinara za uslugu odnošenja vozila ‘paukom’ u slučaju nepropisnog parkiranja, što je preskupo i predstavlja zloupotrebu monopolističkog položaja tog javnog preduzeća. Odnošenje ’paukom’ trebalo bi poveriti i privatnim firmama, što bi smanjilo cenu“, rekao je Pavlović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare