Foto:EPA-EFE andrej cukic; Dragan Mujan/Nova.rs

Novi v.d direktora Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević po preuzimanju funkcije otpočeo je smenu izvršnih direktora u ovom javnom preduzeću. Iako se njegovi potezi tumače kao čišćenje kadrova bivšeg direktora Milorada Grčića, zapravo je na delu smena onih koji nemaju partijsku knjižicu Srpske napredne stranke. Umesto njih se postavljaju kućni prijatelji porodice Vučić.

Prvi potez Miroslava Tomaševića po imenovanju bila je smena pojedinih direktora. Na tom spisku su se prvi našli izvršni direktor za finansije Željko Vujinović i direktorka korporativnih poslova Katarina Mijuk koja je na tu poziciju imenovana sredinom 2021.

Ono što je zajedničko za oboje jeste da nisu članovi Srpske napredne stranke.

Umesto Željka Vujinovića na mesto izvršnog direktora za finansije imenovan je Milan Laković, koji je došao iz Kostolca.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

S druge strane, na čelo korporative Tomašević je postavio Zoranu Stojković koja je već bila na toj poziciji tokom 2016. godine, a smenjena  je u januaru 2017.

Izvori Nove navode da je Zorana Stojković zapravo porodični prijatelj porodice Vučić, i da je po tom osnovu bila postavljena na direktorsko mesto, a sada i vraćena.

Veza preko kovnice novca NBS

Kako se navodi to prijateljstvo ide zapravo preko Andreja Vučić, brata predsednika Srbije.

Andrej Vučić Foto:E-Stock_milos_rafailovic

Naime, u kovnici novca NBS gde radi predsednikov brat radila je i sama Zorana Stojković. Ipak, kako navode dobro obavešteni izvori iz EPS-a,  ključna veza je suprug Zorane Stojković koji je prijatelj sa Andrejem Vučićem i takođe su radili zajedno u kovnici.

Odatle ide i porodično perijateljstvo i izbor Zorane Stojković za direktora kao čoveka od poverenja.

Ona je zapravo u Elektroprivredi Srbije počela da radi od 2012. godine kada je na vlast došla Srpska napredna stranka.

Tomašević iznuđeno rešenje

I imenovanje Miroslava Tomaševića za v.d. direktora EPS-a je iznuđeno rešenje, a ne pravi izbor vlasti. Naime, Vlada Srbije morala je da postavi nekoga jer je postojala mogućnost da u EPS-u sve stane jer ugovore, važnu dokumentaciju pa čak i plate nije imao više ko da potpisuje.

Tako je ubrzano imenovanje Tomaševića, koji je u EPS-u bio takođe izvršni direktor.

Miroslav Tomašević, EPS
Miroslav Tomašević Foto: Printscreen/Tv Pink

On je svojevremeno bio jedan od devet kandidata na konkursu za direktora EPS 2017. godine. Tada je  Vlada imenovala Milorada Grčića, koji je nakon kolapsa u EPS-u krajem 2021. podneo ostavku.

S druge strane, Tomašević je kako je već objavila Nova, odlazio iz EPS-a. On je naime 2006. godine podneo prijavu za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu stimulativne naknade. Prema našim saznanjima on je tada dobio novac u vrednosti današnjih 8.000/7.000 evra.

U EPS se vratio 2013. godine.

Smenjen Vladimir Marković – još jedan Grčićev čovek
Aktuelni v.d. direktora je u međuvremenu smenio i izvršnog direktora za razvoj strateških projekata Vadimira Markovića. U ovom slučaju nije imenovan novi direktor već je ta pozicija ukinuta. Marković je važio za Grčićevog čoveka. Sa njim je sarađivao i u Kolubari gde mu je bio savetnik.

Bonus video: Vučić u Novoj Varoši predlaže Grčiću da od Nove godine radi nešto drugo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar