Foto: Novi optimizam

Pokret Novi Optimizam najavio je danas da će u Zrenjaninu u ponedeljak 24. aprila na sedmu godišnjicu od rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala biti održana tribina "Dogovor za budućnost - Srbija posle Vučića".

Najavljujući tribinu, osnivač Pokreta Novi Optimizam Branislav Grubački Guta izjavio je da u trenutku kada režim ne dozvoljava kritiku i rasprave o različitim temama, Novi Optimizam to pokušava da promeni tribinom „Srbija posle Vučića“.

„Mislimo da ovaj režim živi neke svoje poslednje godine, i da je naša obaveza da promišljamo kakvo mi to društvo želimo kada Aleksandar Vučić i njegov režim odu. To nije nimalo banalno kako izgleda u ovom trenutku, s obzirom na apsolutnu vlast, i kada režim ne dozvoljava prostor za bilo kakvo kritičko mišljenje, dijalog o bilo čemu, a time ni jednostavnu kritiku delovanja tog režima“, izjavio je Grubački.

Zbog takve situacije u društvu, objašnjava Grubački, Novi Optimizam želi da pokrene dijalog, i to povodom dve teme koje su vezane za datum 24. april.

„Postoje jasni povodi zašto je taj datum i zašto je to u Zrenjaninu. Tada obeležavamo sedam godina otkako se Zeleno zvono više ne nalazi u pozorištu i u Zrenjaninu. Mislimo da Zrenjanin nije isti posle tog datuma i posle te činjenice koja nije bila bitna samo za nas, već i za zrenjaninsku javnost i uopšte mogućnost okupljanja ljudi na jednom slobodnom i nezavisnom mestu“, kaže Grubački.

Kako dodaje, 24. aprila se obeležava i sedam godina od rušenja u Savamali.

Foto: Novi optimizam

„Tim povodom na tribini će govoriti Radomir Lazović, kao narodni poslanik i kao predstavnik Ne davimo Beograd, organizacije koja se suprotstavila ideji da se može nasilnim putem bespravno srušiti jedan deo grada i praviti nekakav Beograd na vodi. Mi mislimo da je paralela između Savamale i Zelenog zvona u društvenom smislu, da ta dva grada posle ta dva događaja više nisu ista“, istakao je Grubački.

Na tribini će govoriti Dragoljub Draža Petrović, urednik lista Danas, profesorka Milena Šešić Dragićević, advokat Rodoljub Šabić, narodni poslanik Radomir Lazović, dramski pisac Ivan Lalić i profesorka sociologije Senka Jankov.

***

BONUS VIDEO – Zeleno levi blok traži formiranje anketnog odbora o Savamali

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar