Foto: Shutterstock

Albanian post došao je u posed dokumenta pod naslovom "non-pejper" koji predviđa autonomiju za sever Kosova i "privilegovan" status za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) na Kosovu, prenosi "Kossev". "Nisam video, a ne volim da se unapred određujem prema nečemu što nisam pročitao", kazao je povodom navodnog dokumenta Vučić.

U pitanju je navodno nemačko-francuska inicijativa usmerena ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo i Srbiju, Miroslava Lajčaka.

Dokument, prenosi „Kossev“ pokazuje da se to radi uz podršku država članica EU i Sjedinjenih Država.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo pismo, neformalno, u jednoj od glavnih tačaka navodno predviđa stvaranje autonomije sa proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama.

„Obe strane se slažu oko uspostavljanja Autonomnog okruga severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu koja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi, uslugama, stanovanju, urbanom razvoju i evropskoj saradnji u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi“, navodi se u jednoj od glavnih tačaka dokumenta koji je obezbedio Albanian Post.

„Autonomni okrug severnog Kosova obuhvatiće teritorije Zvečana i njegovih 35 sela, Leposavića i 72 sela, Severne Mitrovice i obližnjih katastarskih zona i Zubinog Potoka i 63 okolna sela“, navodi se dalje u planu.

Ovaj autonomni okrug predstavljen u pismu „imaće guvernera koji predstavlja Vladu Kosova, Skupštinu koja predstavlja narod i Izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okuga, Vlade Kosova, Vlade Srbije i Evropskog parlamenta“.

Druga tačka predviđena nemačko-francuskim dokumentom je, dodaje se – status srpskih crkava.

„Srpska pravoslavna crkva biće priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status u više od 40 glavnih crkava“.

Takođe je precizirano da bi „Crkvu i njenu utrašnju organizaciju trebalo priznati kao samoupravnu stranku političkog i ustavnog sistema Kosova, da vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status“.

„Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koja bi trebalo da ima sedište u Pećkoj Patrijaršiji“, piše još u dokumentu.

Ono što, kako se tvrdi, Kosovo dobija ovim sporazumom jeste da Srbija neće prigovarati kosovskim zahtevima za članstvo u međunarodnim institucijama.

Istaknuta je i činjenica da će ove dve države poštovati suverenitet jedna druge na svojim teritorijama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naravno, potpisivanje ovog dokumenta značilo bi izmene ustava obe zemlje, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Non pejper ukazuje i na neke druge tačke, o tome šta bi se primenjivalo nakon postizanja ovog sporazuma.

„Obe strane će razmeniti stalne misije. One će biti osnovane u odgovarajućem sedištu svojih vlada. Praktična pitanja vezana za uspostavljanje misije biće rešavana u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, navodi se u dokumentu.

Prvi sastanak između Kurtija i Vučića, na kom se očekuje da se razgovara o ovim tačkama biće, kako je navedeno, održan sledećeg meseca u Parizu.

Vučić: Sačuvaćemo i Dečane i Gračanicu i Pećku patrijaršiju
Predsednik Srbije je izjavio da nije video novi „non pejper“ o Kosovu iza koga navodno stoje Nemačka i Francuska.

„Nisam video, a ne volim da se unapred određujem prema nečemu što nisam pročitao“, kazao je Vučić za televiziju Pink.

Dodao je da ga ne plaše, ali da ga brinu pokušaji Prištine da verske objekte SPC na Kosovu predstavi kao deo „kosovskog“ kulturnog nasleđa.

„Oni neka rade svoj posao, a mi ćemo svoj. Sačuvaćemo i Dečane i Gračanicu i Pećku patrijaršiju“, kazao je Vučić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare