Foto: Nova.rs/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pokret Samoopredeljenje nastavlja da optužuje kosovskog premijera Avdulaha Hotija nakon odluke da obustavi radove na izgradnji magistralnog puta u specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, ovoga puta objavljujujući fotomontažu, nazivajući ga marionetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na fotomontaži je prikazan razgovor predsednika Rusije Vladimir Putina i Aleksandra Vučića, koji rukom preko užadi, kao u lutkarskom pozorištu, diktira kosovskom premijeru Hotiju šta treba da radi.

Kjo qeveri ilegale filloi ashtu siç deshi Serbia, me kushtet e saj. Ju kërkua heqja reciprocitetit, qeveria koti e…

Posted by Lëvizja VETËVENDOSJE! on Уторак, 18. август 2020.

Pored užadi koje Vučić drži prstima ruke, piše: „ukini reciprocitet, odustani od učlanjenja i obustavi radove u Dečanima“.

Centralna reč na fotomontaži je „razumeš“, koju su Vučić i Hoti razmenili tokom pozdravljanja na prvom susretu u Briselu.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje, koji je sa strankom Avdulaha Hotija činio prethodni saziv kosovske vlade, optužuje sadašnjeg premijera da je vlada koju on vodi u mnogome zavisna od Srpske liste.

„Ova ilegalna vlada je započela onako kako je Srbija želela, sa svojim uslovima. Zahtevali su ukidanje reciprociteta, vlada je to učinila. Od vas se tražilo da odustanete od članstva u međunarodnim organizacijama, i to je učinjeno. Ova vlada je užasno zavisna od Srpske liste jer prihvata naredbe Srbije. Kosovo treba da se ponaša kao republika i kao država jednaka drugim zemljama“, kaže se u reakciji Samoopredeljenja.

Iz te stranke su nedavno kritikovalu vladu Avdulaha Hotija zbog zaustavljanja radova na putu Dečani – Plav, kao posledicu negodovanja manastira Visoki Dečani i zbog odustajanja od pokušaja učlanjenja međunarodnim organizacijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar