Foto:EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Održavanje izbora za Skupštinu Srbije na na Kosovu i Metohiji kosovski pokret Samoopredeljenje ocenio je kao kršenje integriteta i suvereniteta i za to optužio aktuelnu vladu Avdulaha Hotija.

„Održavanje izbora Srbije na Kosovu i tretiranje Kosova kao svog dela je kršenje integriteta i suvereniteta. Kosovski Srbi za Skupštinu Srbije 21. juna neće glasati kao glasači u inostranstvu s dvojnim državljanstvom, poštom ili u Kancelariji za vezu u Prištini, već kao građani unutar Srbije i na glasačkim mestima koje su otvorile vlasti Srbije u opštinama Republike Kosovo“, kaže se u reakciji Samoopredeljenja.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, nelegalna i nelegitimna kosovska vlada ćuti pred mešanjem Srbije.

„Omogućavanjem ovih izbora srpske tvrdnje su opravdane i legitimisane. Nakon ukidanja mera reciprociteta i odricanja od članstva u međunarodnim organizacijama, vlada je u roku od nekoliko dana ugrozila sve što se tiče zaštite državnih interesa i integriteta države Kosovo. Ovakav način glasanja, kada jedna država otvori biračka mesta na teritoriji druge, bez presedana je. Srpskih glasača ima i u drugim delovima regiona, ali nigde drugde Srbija ne može da otvori biračka mesta, čak ni u Republici Srpskoj“, navodi se u saopštenju koje je objavila Koha, a prenosi Kosovo onlajn.

Samoopredeljenje kaže da su izbori Srbije na KiM mnogo više od glasanja Srba.

Ocenjuju da je to „efikasna primena suvereniteta Srbije nad Kosovom“, u vreme kada je Kosovo krenulo nizbrdo, negirajući svoj subjektivitet, posebno pre sastanka najavljenog za 27. jun u Vašingtonu.

„To je podmukli pokušaj vlade zavisne od Srpske liste, da predstavi da se navodno ne glasa ne Kosovu već OEBS samo prikuplja glasove. Ova sada već razotkrivena vlada pokušava da prikrije održavanje srpskih izbora na teritoriji Kosova, koji će biti održani u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i koje organizuju njihovi organi vlasti u po bela dana i otvoreno krše ustavni poredak Kosova“, ocenjuje Samoopredeljenje.

U međuvremenu, premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti rekao je da je dozvolio održavanje ovih izbora na osnovu prethodne prakse, podseća Koha.

„Od 2011. postoji dogovor između kosovskih institucija i međunarodnih partnera za organizovanje prikupljanja glasova na Kosovu. Dopustio sam da se održi isti aranžmani koji su postojali na ovakvim izborima posredstvom OEBS“, rekao je Hoti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare