Foto: Nova.rs

Konačna verzija Platforme za dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, iza koje stoje Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju, predstavljena je na sajtu PSG i u odnosu na nacrt koji je nedavno objavio portal Nova.rs ima nekoliko izmena i dopuna. Pre svega, tu je mogućnost da Ministarstvo za sprovođenje izbora može biti i Koordinaciono telo, da se u paralelno uredništvo RTS-a, pored NUNS, uključe UNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, zatim da se nacionalna frekvencija da i petom emiteru, te da se do formiranja novog saziva Skupštine Srbije uvede moratorijum na ustavne promene.

Polazna osnova samog predloga platforme je, kako se navodi, neophodnost političkog sporazuma vlasti i opozicije o uslovima za održavanje fer i slobodni izbora.

„Dosadašnji pokušaji da se institucionalnim korekcijama obezbede ravnopravni izborni uslovi pokazali su se neuspešnim zbog nespremnosti vlasti da ih sprovede u dobroj veri i nastojanju da svaku promenu instrumentalizuje u vlastitu korist (poput promene izbornog zakona i spuštanja cenzusa neposredno pred izbore) ili obesmisli (izbor članova REM-a ili uvođenje jedne kvazidebatne emisije na RTS). Zbog toga su potrebne čvršće garancije za nepristrasno sprovođenje izbornih procedura koje podrazumevaju ispunjavanje određenih političkih uslova“, navodi se u obrazloženju.

Foto:FoNet/Božana Pavlica

Kako se navodi, ciljevi ovog dela opozicije su sledeći:

1. Da se građanima obezbedi slobodno i tajno izjašnjavanje na izborima. To podrazumeva da niko ne sme da prisiljava, ucenjuje građane kako će da glasaju, niti da od njih traži potvrdu za koga su glasali

2. Da se spreči zloupotreba državnih i javnih resursa u političke svrhe

3. Da se oslobode mediji, kako bi građani mogli da budu potpuno, istinito i blagovremeno informisani, a politički akteri ravnopravno predstavljeni

4. Da se uspostave stručna tela koja kontrolišu predizborni i izborni proces i brzo reaguju na sve nepravilnosti

U tom smislu, predlaže se donošenje posebnog zakona (lex specialis) koji bi sadržao pravne norme nužne za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Tim zakonom, dalje navode, uredila bi se sledeća pitanja, koja zapravo predstavljaju zahteve ovog dela opozicije.

Pre svega, traži se formiranje prelaznog tela koje bi bilo nadležno za sprovođenje izbora, a koje može imati institucionalnu formu Ministarstva za sprovođenje izbora ili Koordinacionog tela za sprovođenje izbornog procesa sa izvršnim ovlašćenjima.

Ostao je zahtev i za uvođenje paralelnog uredništva Informativnog programa javnih servisa RTS i RTV. Kako kažu, o uređivanju ovog dela programa odlučivala bi najveća postojeća udruženja novinara Srbije: NUNS, UNS i NDNV. Paralelna i gostujuća uredništva informativnih programa funkcionisala bi po principu periodičnog smenjivanja u uredničkom poslu, kako je Nova.rs već pisala.

Foto: N1

Ostao je zahtev i za formiranje stručnog i nezavisnog tela koje treba da zameni REM i spreči zloupotrebu medija i poštovanje medijskih zakona.
U ovom delu zahteva se i dodeljivanje preostale pete nacionalne frekvencije za televizijsko emitovanje digitalnim prenosom.

„Važećim Planom radio-frekventnog spektra, koji donosi RATEL, predviđeno je postojanje pet nacionalnih komercijalnih frekvencija, ali su do sada dodeljene samo četiri. Imajući u vidu tu činjenicu, kao i izraženu političku pristrasnost televizijskih kanala kojima su frekvencije dodeljene, ugrožena je mogućnost javnog dijaloga o važnim temama, jednakost izbornih učesnika, ali pre svega pravo građana na objektivno, profesinalno i pravovremeno informisanje i kvalitetniju i raznovrsniju medijsku ponudu. Proces izbora petog emitera treba realizovati pre narednih izbora 2022. godine“, piše u platformi.

Ostaje se i pri zahtevu da vanredni izbori budu raspisani na svim nivoima, uz razdvajanje termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti i obavezu da nosilac izborne liste mora biti kandidat na izborima.

Novina je uvođenje moratorijuma na ustavne promene.

„Imajući u vidu krizu demokratije oličenu u Narodnoj skupštini bez opozicije, konstituisanom na osnovu nelegitimnih izbora, zahtevamo moratorijum na ustavne izmene do formiranja novog skupštinskog saziva nakon održavanja slobodnih i fer izbora“, piše u platformi.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Takođe, zahtevaju se i uvođenje rokova za sprovođenje i mehanizam kontrole sprovođenja Sporazuma.

„Donošenje leks specialisa i uspostavljanje institucija koje treba da obezbede medijsku ravnotežu i spreče pritiske na birače mora se ispuniti u roku od tri meseca od završetka pregovora.
To podrazumeva i definisanje vremena za implementaciju dogovora na osnovu merljivih kriterijuma, kao i pozitivnog mišljenja verifikacionog tela (Nadzornog odbora koji čine predstavnici vlasti, opozicije i Evropskog parlamenta i koji odlučuje konsenzusom) da se obaveze iz Sporazuma sprovode u delo u dobroj veri. Od tog vremena potrebno je šest do devet meseci za drugu fazu – punu implementaciju uslova za slobodne i poštene izbore, uključujući i samu izbornu kampanju, uz nužne mehanizme zaštite ukoliko se dogovoreno ne sprovodi“, zaključuje se u platformi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar