Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Presudu kojom je kažnjen sa šest meseci uslovog zatvora zbog ometanja službenog lica, predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Bora Novaković okarakterisao je kao još jedan primer zloupotrebe zakona od strane vlasti. Novaković je prvostepeno osuđen zbog incidenta iz septembra 2018. u Vrbasu, kada je priveden zbog protivljenja opštinskoj odluci da se ukloni bašta kafića, čiji je neformalni suvlasnik bio Ognjen Vujičić iz Narodne stranke. Kako kaže, ovo je samo još jedan način na koji vlast pokušava da ga “ućutka” u otkrivanju afera.

“Najeklantantniji primer “dvostrukih aršina” vlasti je 8. juli prošle godine, kada su tokom protesta navodni “huligani” napali Gradsku kuću, palili je i uništavali, a počinioci ni do danas nisu identifikovani, iako se već tada znalo da nisu u pitanju nikakvi demonstranti, već takozvani “navijači” koje je organizovao okoreli kriminalac Slobodan Milutinović Snajper“.

„Danas imamo Vučevića koji izjavljuje da je “jako tužan što ti počinioci nisu otkriveni”, iako je te iste večeri ceo Novi Sad, uključujući i sve organe reda koji su bili tamo, znali ko su ti huligani”, kaže Novaković.

On napominje da ovo nije prvi put da vlast pokušava da kompromituje poteze opozicije. Novaković je podsetio i da ovo nije prvi put da gradska vlast zloupotrebljava organe reda kako bi ga ućutkala.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

“Prošle godine, kada sam zajedno sa svojih jedanaest aktivista lepio plakate na mestu predviđenom za lepljenje plakata, istog momenta se stvorila policija, zatim su stigla još dva interventna vozila, a na kraju i žandarmerija, sa sve kombijem predviđenim za prevoz kriminalaca. U pitanju je bila čista demonstracije sile. Sa druge strane, kada ceo Novi Sad osvane oblepljen plakatima sa mojim likom, uključujući i zgradu u kojoj stanujem, niko od organa reda se ni ne zapita ko lepi te plakate”, kaže Novaković.

On ističe da je u pitanju klasično targetiranje i obeležavanje protivnika.

“Ne dozvoljavam da me ovakve stvari uplaše, ali sam svestan da sam obeležen. Vrlo je neugodno kada vam porodica, posebno deca, prolaze gradom i svuda vide plakate sa vašim likom i nekim sramnim natpisom ispod”, kaže Novaković. Tvrdnju da u Novom Sadu postoji otvorena sprega između bezbedonosnih službi i kriminalaca Novaković pojašnjava nedavnim deđavanjima u FK “Vojvodina”.

“Sprega između vlasti, bezbedonosnih službi i kriminalaca bila je najeklantnija u Upravnom odboru Fudbalskog kluba „Vojvodina“, gde su se istovremeno nalazili načelnik Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) za Novi Sad Nikola Vasiljević i nedavno hapšeni vođa navijača Slobodan Milutinović Snajper. Nije logično da u jednom telu sedi onaj koji treba da bran ii štiti zakon i onaj koji ga krši. To je perverzan i izopačen primer saradnje”, kaže Novaković.

On se takođe osvrnuo na činjenicu da je uporedo sa njegovom presudom zbog ometanja službenog lica, odnosno policajca, u vršenju dužnosti, doneta i procena da na prošlogodišnjim beogradskim protestima policija nije upotrebila prekomernu silu, uprkos desetinama povređenih i premlaćenih demonstranata.

“I u Novom Sadu i u Beogradu je bila prekomerna i nesrazmerna uporeba sile, ali mislim da većina policajaca shvata da je njihov posao da brane narod, a ne vlast”, rekao je Novaković, zaključujući da ga ništa neće sprečiti da nastavi svoje političko delovanje.

“Do sada sam bio žestok političar. Sad im poručujem da ću biti još žešći”.

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare