Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, neće biti ni među prvih 70 kandidata za poslanike na listi koalicije oko SSP, DS i NS, saznaje Nova.rs.

Kako navodi naš izvor, predsednik SSP veruje da će ta koalicija osvojiti više od 70 mandata na parlamentarnim izborima.

“Đilas bi trebalo da bude između 70. i 75. mesta na listi”, kaže naš sagovornik.

Kao što je poznato, nosilac liste biće Marinika Tepić, potpredsednica SSP, a pod rednim brojem dva verovatno će biti Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke. Odmah iza njega trebalo bi da bude Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke.

Naš sagovornik kaže da stranke te koalicije još nisu precizirale ko će biti među prvih 10 na listi. Dogovorene su kvote za svih 250 potencijalnih poslaničkih mandata, a partije, pokreti i druge organizacije unutar tog saveza tek treba da odrede kako će njihovi članovi biti raspoređeni na listi.

Kako je Nova.rs ranije pisala, raspodela će biti različita za prvih 50 mesta u odnosu na ostatak liste. Dogovoreno je da SSP-u i njenim partnerima – PSG, PzP i sindikatu Sloga pripadne 94 mesta, a po 73 DS i NS, s tim što će na njihovim kvotama biti i članovi manjih pokreta. Deset mesta pripašće nestranačkim ličnostima, koje će biti u prvih 30.

Kako je već potvrđeno, među njima će biti Marija Lukić, aktivistkinja iz Brusa, i Milan Jovanović, novinar Žig infa iz Grocke. Na listi bi trebalo da bude i Vladimir Obradović, profesor sa FON-a, psiholog Žarko Trebješanin i istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović.

Pet mesta je namenjeno za Skupštinu slobodne Srbije. Iako lista nestranačkih predstavnika još uvek nije definitivina, niti ko će od nestranačkih ličnosti biti na listi za beogradske, a ko za parlamentarne izbore, izvori Nova.rs ranije su naveli da je sasvim izvesno da će SSS delegirati kao svoje nestrančke kandidate za poslanike advokata Boža Prelevića, profesorku Biološkog fakulteta Biljanu Stojković, predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića.

Za razliku od Dragana Đilas i Zorana Lutovca, Vuk Jeremić, lider NS, u intervjuu za naš portal rekao je da neće biti kandidat za poslanika, niti da ima ambicije da obavlja bilo koju državnu funkciju posle ovih izbora.

“Posle izbora, najviše vremena planiram da posvetim daljem jačanju Narodne stranke – kadrovskom i teritorijalnom”, naveo je on.

BONUS VIDEO Ima li opozicija kapacitet za kontrolu izbornog procesa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar