Nenad Popović Foto:Miloš Perić/kabinet ministra

Ministar bez portfelja Nenad Popović verovatno je najbogatiji srpski političar. Poznat je i kao biznismen koji uspešno posluje u Rusiji i koji prema zvaničnim podacima u svom vlasništvu ima čak 13 preduzeća. Njegova imovina je pre pet godina procenjivana na oko 100 miliona dolara.

Portal Nova.rs u nastavcima objavljuje podatke o imovini najviših državnih funkcionera.

Nenad Popović je 2020. izabran za ministra bez portfelja, a u Vladi Srbije zadužen je za inovacije i tehnološki razvoj. Iako mu u političkoj raspodeli nije pripao neki od najvažnijih resora, važi za najbogatijeg srpskog političara, pa samim tim i ministra.

Teško je proceniti da li se i za koliko imovina Popovića uvećala u odnosu na 2010. godinu, kada je prvi put podneo imovinsku kartu Agenciji za borbu protiv korupcije. Spisak njegove imovine stalno se menja – nekad se na njega dodaje, a nekad se sa njega briše…

Prema izveštaju o imovini koji datira iz oktobra 2020, a koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Popović poseduje samo jednu nekretninu – trosoban stan, površine od oko 79 kvadrata. Na spisku nepokretnosti koje se nalaze u njegovom vlasništvu je i više od šest hektara zemljišta. Sve to je stekao kupovinom.

Najvrednije su očito njegove firme, a ima ih ukupno 13 i u svakoj stopostotni vlasnik.

Koliko se često njegova imovina menja pokazuje i podatak da je pre 10 godina Agenciji prijavio vlasništvo nad 12 kompanija, 2014. bilo ih je svega pet, a svega tri godine kasnije – 2017. na spisku ih je bilo čak 23.

„Sve sam stekao svojim radom“

Popović je u nekoliko navrata rekao da se ne stidi svog materijalnog stanja, te da je sve stekao na zakonit način.

„Nikada nisam krio svoju imovinu. Sve sam stekao svojim radom i zalaganjem u prethodnih 25 godina, mnogo pre nego što sam postao ministar u Vladi. Sve moje kompаnije registrovаne su u Rusiji i Evropi. I što je nаjvаžnije, sve moje kompаnije deklаrisаo sаm kаo nosilаc držаvne funkcije u Agenciji zа borbu protiv korupcije Srbije“, rekao je Popović.

Nenad Popović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Aktuelni ministar bez portfelja ne prima ministarsku platu, a osim pomenutih nepokretnosti i kompanija, poseduje i ski sanke marke “polaris FS”, motorcikl “Harli Dejvidson”, četvorotočkaš “polaris PZP 1000 Titanium” i čamac bez kabine “alu nautika Fanatik 545”.

Koliko je zaista vredno sve što poseduje Popović, prvi put je otkriveno 2017, kada je portal Krik objavio istraživanje “Rajski papiri”, u kome je učestvovalo gotovo 100 medijskih organizacija iz različitih delova sveta. Tada su otkriveni tajni poslovi svetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvezda i poznatih korporacija, a veliku pažnju srpske javnosti izazvalo je upravo ime srpskog ministra Nenada Popovića.

KRIK: Poslovi i imovina Popovića vrede oko 100 miliona dolara

Kako je objavio KRIK, na osnovu dokumenata koja su procurela iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz tada 19 zvačnih kompanijskih registara, otkriveno je da poslovi i imovina Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

KRIK je naveo da Popović poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez.

On je demantovao navode iz istraživanja, navodeći da nijedna njegova kompanija nije registrovana u of-šor zonama. On je protiv KRIK-a podneo čak četiri tužbe, ali su svi postupci završeni u korist istraživačkog portala.

Popović se u tri slučaja odrekao tužbi, a u jednom je njegova tužba odbijena.

BONUS VIDEO SNS prva predala liste za izbore. Opozicija tvrdi – notari dostupni samo SNS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare