Nenad Popović Foto: Srbija.gov.rs

Ministar Nenad Popović u novu Vladu Srbije ušao je u samom fotofinišu, njegovo ime se na spisak premijerke Ane Brnabić uguralo u poslednjim minutima, uprkos tome što se spominjao u Rajskim papirima i aferi sa ofšor kompanijama.

Podsećanja radi, istraživanje „Rajski papiri“ koje su predvodili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list „Zidojče cajtung“ 2017. godine su otkrili tajne poslove svetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvezda i poznatih korporacija, a veliku pažnju srpske javnosti izazvalo je ime srpskog ministra.

Društvo odabrano 

Nenad Popović našao se u društvu američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija medju kojima su „Najk“ i „Epl“, kao i jednog od osnivača kompanije „Majkrosoft“.

Aleksandar Vučić, Mladen Šarčević i Nenad Popović Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

 

Kada je portal KRIK objavio da se u istraživanju „Rajski papiri“ pominje ime jednog srpskog ministra čija se vrednost imovine kreće oko 100 miliona dolara, mnogi su odmah pretpostavili da je reč upravo o Popoviću, za kojeg se godinama unazad vezuje epitet – nabogatiji srpski političar.

Na osnovu dokumenata koja su procurela iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz tada 19 zvačnih kompanijskih registara, otkriveno je da poslovi i imovina Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

Promenjiva imovina 

Vrlo zanimljiva činjenica je da se spisak Popovićeve imovine stalno menja, nekad se na njega dodaje, a nekad se sa njega briše…

Naime, tri godine pre objave „Rajskih papira“ Popović je imao jedan dvosoban i jedan trosoban stan od 79 i 50 kvadrata, garažu od 11 kvadrata, kao i zemljište od 1,85 hektara.
Imovinu je za tri godine višestruko uvećao, pa je u trenutku objave „Rajskih papira“ Popović u svom vlasništvu imao dva petosobna stana od po 193 i 198 kvadrata, dva trosobna od po 79 i 72 kvadrata i jedan dvosoban od 62 metra kvadratna. U tom trenutku posedovao je i 10 garažnih mesta, ukupne površine od 136 kvadrata, kao i četiri parcele zemljišta koje zauzimaju 5,85 hekatara. Na spisku imovine, pored prethodno navedenog dodata su i tri automobila – „mercedes S-350“, „porše macan turbo“ i „mini kuper S“, motocikl „harli dejvidson“, kao i četvorotočkaš „polaris RZR titanium“. Na spisku su bile i ski sanke „polaris FS“, kao i dva čamca – rečni i „sea doo utopia“.

Kad je reč o kompanijama, izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije stalno se menja. Tako je za tri godine od 2014. do 2017. sa pet kompanija došao do čak 23 firme. Prema najnovijem izveštaju, sada ih ima 13.

Izvor: acas.rs

 

Ne stidim se svoje imovine 

Kako je u nekoliko navrata rekao, Popović se nikad nije stideo ovih brojki.

„Ne stidim se svog materijalnog stanja. Nikada nisam krio svoju imovinu. Sve što sam stekao, stekao sam na zakonit način, svojim radom i zalaganjem u prethodnih 25 godina, mnogo pre nego što sam postao ministar u Vladi. Sve moje kompаnije registrovаne su u Rusiji i Evropi. I što je nаjvаžnije, sve moje kompаnije deklаrisаo sаm kаo nosilаc držаvne funkcije u Agenciji zа borbu protiv korupcije Srbije“, rekao je Popović.

I tako dolazimo do Rusije.

Okićen ruskim ordenjem

Foto: Printscreen/YouTube/B92

Pored Ivice Dačića, Nenad Popović se godinama unazad navodi kao „ruski čovek“ u Vladi Srbije.

Svoje dobre poslovne veze sa Rusijom ne krije, a ne manjka ni podrške sa druge strane. Naime, kad je reč o srpskim političarima Popović je prvi dobio visoko rusko državno priznanje – Orden prijateljstva. U ruskoj tradiciji ordenje ima veliki značaj, a „Orden prijateljstva“ se dodeljuje građanima Rusije, kao i građanima stranih država zbog posebnih zasluga u jačanju mira, prijateljstva, saradnje, međusobnog razumevanja među narodima i za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura. Popović se tako se svrstao u društvo sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Aleksejem drugim, Huan Antonio Samaranom i princom Majklom od Kenta.

Popoviću je uručen i crkveni orden Prepodobnog Serafima Sarovskog, a odlikovao ga je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare