Bojan Kekic
Bojan Kekić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Potpredsednica SSP Marinika Tepić označila je Bojana Kekića, predsednika Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica, kao čoveka koji se nalazi na vrhu piramide za prikupljanje kapilarnih glasova za SNS u toj državnoj banci. Iako je sada “vojnik” Aleksandra Vučića, Kekić nije izvorni naprednjak. Nekada je bio funkcioner SPS, veran Slobodanu Miloševiću i njegovoj porodici, a svoju odanost dokazivao je i nakon njegovog svrgavanja i u vreme kada je Milošević bio u Hagu.

Marinika Tepić nedavno je otkrila šemu kako Srpska napredna stranka skuplja sigurne glasove u Poštanskoj štedionici. Ona je navela da su zaposleni primorani da obezbede vladajućoj stranci po 40 sigurnih glasova, a svako ko odbije da to učini rizikuje svoje radno mesto.

Kao glavnog operativca, Tepić je označila Bojana Kekića, predsednika Izvršnog odbora Poštanske štedionice i funkcionera SNS, koji, kako je rekla, od Zvonka Veselinovića i Andreja Vućića dobija instrukcije o tome šta je potrebno raditi.

Iako šira javnost možda nije upoznata sa njegovim likom i delom, reč je o čoveku sa dugačkom i problematičnom političkom biografijom.

Milošević ga želeo na čelu SPS

Nekada je bio funkcioner i poslanik Socijalističke partije Srbije. Rođen je u Požarevcu, a bio je i predsednik okružnog i požarevačkog odbora SPS-a, član Glavnog i Izvršnog odbora socijalista. Mediji su pisali da je reč o čoveku od poverenja Slobodana Miloševića i da se nalazio među onima koji su nosili njegov kovčeg na sahrani.

Kako je nedeljnik “Vreme” ranije objavio, u vreme trvenja u SPS-u 2005. godine, stigla je vest da je Milošević iz Haga naredio odstranjivanje Ivice Dačića, Dušana Bajatovića i Branka Ružića i tražio da ostatak stranke od tada nastupa pod imenom SPS – Slobodan Milošević. Miloševićevci u SPS-u tada su tvrdili da imaju većinu u stranci, a da bi na čelo SPS-a, po Miloševićevoj želji, trebalo da dođe upravo Bojan Kekić.

Pomagao Marku Miloševiću

Sudeći po pisanju medija, Kekić je pomagao i Marku Miloševiću, kada ga je „otporaš“ Zoran Milovanović teretio za fizičko maltretiranje i pretnju ubistvom motornom testerom.

Napadnut metalnom šipkom

Mediji su objavili i da su 2003. dvojica napadača metalnom šipkom povredila Bojana Kekića, koji je zadržan na lečenju u požarevačkoj bolnici. Oni su sačekali Kekića na ulazu u njegovu zgradu naneli mu povrede sa više udaraca metalnom šipkom po glavi, a pošto im je Kekić pružio otpor, napadači su pobegli u nepoznatom pravcu. Nije poznato da li su kasnije uhapšeni.

Kako je “Blic” objavio, Kekić je uz Milorada Vučelića i Predraga Pajića trebalo da bude saslušan zbog sumnje da su Milovanovića podstrekivali na lažno svedočenje.

Pomenuti “otporaš” je prvo detaljno svedočio kako ga je maltretirao Marko Milošević, da bi pet godina kasnije odustao od tog iskaza, zbog čega je požarevačko tužilaštvo odustalo od daljeg gonjenja Miloševića.

Milovanović je kasnije dostavio „Blicu“ ugovor koji je potpisao sa Vučelićem, Kekićem i Pajićem. Tim ugovorom je Milovanoviću i njegovoj porodici garantovana bezbednost i obećano obeštećenje ukoliko odustane od krivičnog gonjenja Miloševića. Milovanović je objasnio da je promenio izjavu jer se plašio za bezbednost porodice i sebe, a i zato što su mu obećali 20.000 evra i „škodu“, ali to nije dobio.

Posećivao Dragoljuba Milanovića u zatvoru

Prema pisanju “Blica”, Bojan Kekić je bio jedan od onih koji su 2004. protivno pravilima posećivali Dragoljuba Milanovića, bivšeg direktora RTS-a u zatvoru u Zabeli. Zbog toga su otupušteni radnici podneli krivičnu prijavu protiv upravnika tog zatvora.

Milanoviću je tada bila dozvoljena poseta samo članova uže porodice jednom mesečno u trajanju od sat vremena u prostoriji sa posebnim obezbeđenjem. Uz Kekića, Milanovića su tada navodno posećivali i Milutin Mrkonjić, Uroš Šuvaković, Zoran Bingulac…

Bojan Kekić je bio poslanik SPS od 2004. do 2007, nakon čega je retko istupao u javnosti. “Danas” je pisao da je nakon isteka poslaničkog mandata Kekić prestao da bude politički aktivan u SPS-u i posvetio se poslu u AIK banci.

U SNS se učlanio 2014, a iste godine postaje i član Izvršnog odbora banke Poštanska štedionica. Sve godine kasnije imenovan je za predsednika IO iste banke, a na toj funkciji nalazi se i danas.

BONUS VIDEO Tepić: Izbori će biti slobodni i fer ili ih biti neće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare