Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Bosna i Hercegovina (BiH) se nalazi se na 74. mestu, a Srbija na 34 mestu ovogodišnjeg "Normandijskog indeksa", koji ocenjuje nivo pretnji po mir, bezbednost i demokratiju u svetu, pokazao je novi izveštaj Istraživačke službe Evropskog parlamenta (EPRS).

Iako se nalazi u grupi zemalja sa umerenim rizikom, BiH je napredovala za 12 mesta.

U grupi zemalja sa malim rizikom su Crna Gora na 29. mestu, Albanija deli 30. sa još tri zemlje, Srbija 34. i Severna Makedonija na 42. poziciji.

Severna Makedonija je, međutim, ove godine, u odnosu na 2019, pala za 10 mesta, dok su Crna Gora i Albanija napredovale za devet pozicija.

U poređenju sa 2019. godinom, rezultati „Normandijskog indeksa“ 2020. ukazuju na „blago smanjenje pretnji po mir i bezbednost u svetu“.

„Normandijski indeks“ koji je ove godine pripremljen tek drugi put, razlikuje se od drugih po tome što je prilagodjen pristupu i delovanju EU u oblasti mira i bezbednosti.

Kriterijumi „Normandijskog indeksa“ su: klimatske promene, sajber-bezbednost, demokratski procesi, ekonomske krize, zavisnost u energetici, „fragilnost države“, kriminal, dezinformacije, terorizam, nasilni konflikti, naoružanje.

U izveštaju „Mapiranje pretnji po mir i demokratiju u svetu“ najbolje plasirane zemlje su Norveška, Australija i Švajcarska, kao i godinu dana ranije. Evropska unija (27 članica) tretirana je kao celina medju 136 zemalja obuhvaćenih indeksom i nalazi se na 11. mestu sa 7,54, pri čemu indeks 10 znači da nema rizika a nula ukazuje na veliku pretnju po mir. Svetski prosek indeksa je 5,64 poena.

Istovremeno su na listi najviše pali Šri Lanka, za 19 mesta, i Nikaragva i Brazil, za po 15. Velika Britanija je na 17. mestu liste, SAD su 48, Kina 89, Rusija 107, a Turska 122, navodi Radio Slobodna Evropa.

Na dnu liste je Centralnoafrička Republika, a medju najslabije plasiranim su i Irak, Avganistan, Pakistan, Čad, Jemen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar