Kuća na Petoj aveniji u Njujorku u kojoj je Stalna misija Srbije pri UN i kancelarija Srbije u Bejrutu

Srbija je krenula u ozbiljnu akciju kupovine nekretnina za diplomatsko - konzularna predstavništva, pa je tako nedavno pokrenut postupak kupovine luksuznih kancelarija u Bejrutu, vrednih čak 1,2 miliona dolara. Takođe, Srbija želi da otkupi i vilu u Njujorku, koja je bila vlasništvo SFRJ, kao i kompleks u Bernu, a obe nekretnine predmet su sukcesije. Za pribavljanje objekata u svojinu Srbije u budžetu je izdvojeno 17 miliona evra.

Predstavnici Srbije u inostranstvu u potrazi su za nekrentninama na nekoliko lokacija, koje bi trebalo da posluže za potrebe srpskih ambasada, bilo kao radni prostor ili za smeštaj zaposlenih.

Prema saznanjima Nova.rs, tragalo za objektom u Buenos Ajresu, u Argentini, ali bez rezultata. Sa druge strane, postupak kupovine objekta u Libanu je već odmakao.

Naime, sve je počelo u decembru prošle godine, kada je Vlada donela zaključak da se otpočnu aktivnosti za kupovinu nekretnina u Bejrutu putem neposredne pogodbe, za diplomatsko konzularne potrebe. Dat je nalog Ministarstvu spoljnih poslova da napravi izveštaj i analizu lokalnog tržišta nekretnina, a cilj je da se obezbedi stalni smeštaj diplomatskog konzularnog predstavništva.

U skladu sa tim zaključkom, ambasador Srbije u Bejrutu Emir Elfić i prvi sekretar Petar Novaković obišli su više objekata od kojih su izdvojili nekoliko ponuda. Među njima je i ona koju su dali Ziad Asi i Josef Martinos koji je inače počasni konzul Srbije u Libanu.

Reč je o dva poslovna prostora smeštena u zgradi „Etoile centre“. Kancelarije su na drugom spratu, a imaju površinu od ukupno 310 metara kvadratnih. Kako piše u izveštaju u koji je Nova.rs imala uvid, za te dve nekretnine biće plaćeno oko 1,2 miliona dolara.

Zanimljivo je da Srbija već koristi te kancelarije. U jednoj je diplomatsko konzularno predstavništvo Srbije, a u drugoj počasni konzulat RS, koji vodi Josef Martinos. Isti onaj koji je dao ponudu za kancelarije sa Ziad Asijem.

Vila u Njujorku i kompleks u Bernu za 17 miliona evra

Vlasti u Beogradu žele da zadrže i dva luksuzna objekta koja su pripadala bivšoj SFRJ, a napori da ona budu prodata do sada nisu urodila plodom. Kako je pisalo u Predlogu zakona o budžetu za 2022, pregovori o otkupu tih nekretnina od Hrvatske, Slovenije, BiH i Severne Makedonije. U tom dokumentu navodi se da će za ove namene biti izdvojeno oko dve milijarde dinara ili oko 17 miliona evra.

Jedan od ta dva objekta je čuvena vila u Njujorku, u kojoj je bila zgrada Stalna misija nekadašnje Jugoslavije, a sada Srbije pri UN, čija je vrednost procenjivana na čak 40 miliona evra. Njena prodaja oglašena je još 2017, a za taj posao angažovana je i agencija u SAD.

Njujork vila kuca
Kuća na Petoj aveniji u Njujorku Foto:Screenshot/Google maps

Ova zgrada se, inače, nalazi na najprestižnijem mestu na Petoj aveniji, u delu između 66. i 67. ulice, sa pogledom na Central park. Ima povšrinu od 3.650 kvadrata, 18 soba i šest kupatila, a raspolaže i sa vinskim podrumom.

Kako su mediji pisali, ovaj objekat, kao i sačuvani originalni enterijer, nalazi se pod zaštitom države i grada Njujorka od 1969. godine. Federativna Narodna Republika Jugoslavije kupila je tu vilu još 1947. Godine.

Ambasada SFRJ u Bernu Foto: mfa.gov.rs

Daleko manje pažnje privukla je zgrada srpske ambasade u Bernu. Zaintersovanih je bilo, ali im cena nije bila prihvatljiva.

Vrednost tog objekta, površine od 1.758 kvadrata, procenjivana je na 13,5 miliona franaka, a dogovor je bio da se ne ide ispod procenjene vrednosti.

Dogovor o prodaji nekretnina koje su stečena tokom postojanja Jugoslavije, predstavnici Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije postigli krajem 2016. Veliki deo tih objekata u međuvremenu je prodat, uključujući i penthaus u Njujorku.

Prema dogovoru, novac se deli među državama prema udelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije, s tim što je Srbija od zemalja naslednica tražila i da joj se nadoknade dosadašnji troškovi održavanja njujorškog stana. Prema Ugovoru, Srbiji pripada 40 odsto od sume dobijene prodajom nekretnina u Njujorku.

BONUS VIDEO Nestranačke ličnosti u stranačkom vrtlogu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar