Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Lider LDP Čedomir Jovanović koji godinama unazad sebe predstavlja kao jedinog istinskog naslednika politike Zorana Đinđića, uporedio se još jednom sa njim pravdajući svoju trenutno vrlo nisku političku podršku, pa je izjavio da je ubijeni premijer Srbije u vreme formiranja DOS imao rejting ravan nuli, kao što on ima danas. Sagovornici Nova.rs koji su svojevremeno bili vrlo bliski Zoranu Đinđiću kažu da je ovo potpuna neistina i da je Jovanović još jednom zloupotrebio njegovo ime u političke svrhe.

Jovanović je, naime, gostovao u emisiji Ćirilica na Hepi televiziji, gde je između ostalog govorio o formiranju DOS, kao i o rejtinzima koje su opozicioni političari imali u to vreme. Lider LDP je tom prilikom naveo da je Vuk Drašković sa 15 odsto podrške glasača u to vreme bio najbolje pozicioniran, a zatim je Đinđića u tom smislu poravnao sa nulom.

 

„Vuk je tada bio lider najjače opozicione stranke koja je imala 15 odsto i bez Vuka su realno bile nezamislive sve političke akcije opozicije. On je imao svoju političku ulogu u tom vremenu, ja nisam bio član SPO nikada ni pre ni posle toga, imao sam svoje mišljenje o toj politici, ali Vuk Drašković se odlučio da bojkotuje izbore sa 15 odsto, DOS je tada bio statistička greška sa svim našim strankama zajedno. U tom trenutku je Zoran imao nula rejting, kao ja danas. Demokratska stranka imala je 0,5, kao LDP na izborima. Sve druge stranke, razbijeno sve. Znate li koliko je DS imala članova 5. oktobra aktivnih – 4.000, a u Beogradu 1.700“, rekao je Jovanović.

Živković: Nije tačno

Reagujući na ova poređenja, Zoran Živković koji je nakon ubistva nasledio Đinđića na mestu premijera za Nova. rs kaže da je u celoj Jovanovićevoj izjavi tačna samo tvrdnja da je njegov rejting ravan nuli.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„On želi da pokaže da su on i Zoran isto, što je potpuna besmislica. Zoran ga je uključio u politiku više iz sažaljenja, nego što je zaista verovao u njegovo političko umeće. On je Zoran, isto onoliko koliko zna da igra tenis, pošto vidim da koristi reket. Ovo je klasična zloupotreba Zoranovog imena u političke svrhe“, kaže Živković.

Sramno je, dodaje on, da neko ko je sebi dozvolio da ide na proslavu pobede SNS u njihov izborni štab dozvoli sebi da u bilo kom smislu govori o Đinđiću.

„Pored toga, ti podaci uopšte nisu tačni. Postoje istraživanja javnog mnjenja koja su rađena početkom 2000. godine i do njih nije problem doći. Prema tim istraživanjima, Zoranov rejting je tada iznosio između šest i sedam odsto, dok je Demokratska stranka bila na oko devet ili 10 odsto“, dodaje Živković.

Uvrnuti pokušaj identifikacije

Ovo nije prvi put da Jovanović na neki „uvrnut“ način pokušava da se identifikuje sa ubijenim premijerom. Nedavno je na velike osude javnosti naišla njegova objava na Tviteru, kojom je čestitao rođendan Zoranu Đinđiću.

„To što dočekujemo nove rođendane družeći se sa fotografijama na kojima si ti u mojim današnjim godinama, to što niko ko te voli ne može da te poljubi, to što ti ne možeš da poljubiš koga želiš, to što nismo zajedno znači da bar za toliko više mislimo kao jedno. Odustaćemo Nikad!“, napisao je Jovanović na Tviteru ispod svoje fotografije saĐinđićem, nakon čega je usledila prava lavina osuda Tviteraša, uz koju je kao sramna šerovana Jovanovićeva fotografija sa Aleksandrom Vučićem, zabeležen ana proslavi pobede SNS na parlamentranim izborima.

Sociološkinja Vesna Pešić, koja je svojevremeno blisko sarađivala sa ubijenim premijerom, ali i sa Jovanovićem, čije je partije bila član, kaže da lider LDP sve vreme pokušava da se identifikuje sa Đinđićem. Pa i koristeći se ovakvim, kako kaže, neistinama.

Foto:N1

„To što Čeda priča su obične izmišljotine. On se ponovo identifikuje sa Zoranom Đinđićem, pa sad kao on ima nula rejting, kao što je Zoran imao nekad. To su bezveze priče, gde je mogao Đinđić da ima nula odsto, to je potpuno smešno. On i dan danas hoće da sebe predstavi kao njegovog istinskog naslednika. Na osnovu te ideje su me svojevremeno naterali i da uđem u LDP“, zaključuje Pešić.

Komentari

Svi komentari (3)