Foto:Danil ShamkinNurPhoto Shutterstock Editorial Profimedia; promo

Dok odbrojavamo poslednje dane do formiranja nove Vlade Srbije, najavljuju se velike promene u timu Ane Brnabić, a najveće se očekuju u ministarstvima sile - vojske i policije. Aktuelni ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin najjverovatnije više neće biti deo tima za stolom u Nemanjinoj 11, a kao veliko iznenađenje se spominje i mogućnost da ministar spoljnih poslova Nikola Selaković bude postavljen na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koja je važan deo u oblasti zaštite državne bezbednosti.

Promene u resoru vojske i policije delimično je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kad je objavio da Nebojša Stefanović više neće koordinisati službama bezbednosti, već će to u novom mandatu Vlade Srbije obavljati lider SPS Ivica Dačić.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić Foto:Milan Maricic/ATAImages

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. Dačić će, pored važnog ministarskog mesta, mesta zamenika predsednika Vlade Srbije imati i funkciju koordinatora službi bezbednosti“, ispričao je Vučić.

Kad je ministarsko mesto u pitanju, prema informacijama koje su dospele do javnosti Dačić bi mogao da preuzme ministarstvo policije ili spoljnih poslova, s tim da je mnogo verovatnija prva opcija.

Što se odbrane tiče, prema našim informacijama, spominju se dva imena – Miloš Vučević i aktuelni direktor BIA Bratislav Gašić.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

“Ništa još nije konačno, ali biće ozbiljnih promena. Jedna od opcija koja se u poslednje vreme ozbiljno razmatra jeste i da šef diplomatije Nikola Selaković, koji je inače veoma blizak predsedniku Vučiću, bude postavljen na čelo BIA. Naročito ako Gašić bude izabran za ministra odbrane” navodi sagovornik novina “Nova”.

To bi značio i veliki Gašićev kambek na čelo vojske, jer je upravo sa ove pozicije smenjen 2015. godine, nakon što je izneo neumesan i seksistički komentar na račun novinarke u Trsteniku, koja je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja. Gašić je tada rekao: „Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“.

Pod pritiskom javnosti, tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću tada nije preostalo ništa drugo nego da Gašića smeni. Međutim, ubrzo je uhlebljen na mestu direktora BIA.

Što se Selakovića tiče, njegovo ministrovanje je obeležio čitav niz gafova.

Foto: Printscreen Ap/Video

Između ostalog, to što je u jeku velike svetske krize i rata u Ukrajini, obilazio Aziju i Afriku. Nakon što je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu onemogućeno da dođe u Beograd (jer je pod sankcijama i države iz okruženja nisu dozvolile prelet njegovog aviona iznad njihovih teritorija) dogovorio je posetu Moskvi, a onda je izazvao skandal kad je upravo sa Lavrovim usred Njujorka potpisao plan konsultacija dva ministarstva. To je izazvalo veoma burne reakcije evropskih i svetskih zvaničnika.

BONUS VIDEO: Selaković i Lavrov u Njujorku i potpisivanje ugovora o saradnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare