Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posetu predsedniku Aleksandru Vučiću da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uputilo notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova odbila da primi. Ministar je ocenio da je ovo zastrašujuća odluka hrvatske vlade i da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene.

Ministar Selaković pročitao je notu koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pokušalo da dostavi Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje princip slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti“, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i upali sveću.

Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovac u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

Prethodno je Ministar Selaković rekao da je Ambasadi Republke Srbije u Hrvatskoj dostavljena nota pre dva dana Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

„Prilikom planiranja svih poseta stranih dužnosnika vreme, priroda i program poseta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora dve strana. S obzirom da hrvatska strana nije informisana o nameri mogućih poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva“, pročitao je Selaković deo note hrvatskog ministarstva.

„Ministarstvo vannjskih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera“, pročitao je Selaković notu koja je dostavljena srpskoj ambasadi u Zagrebu.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić o odluci Hrvatske da zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar