Foto: arhiva

Sudeći na osnovu reči predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darka Glišića, Nebojša Stefanović kao glavni čovek beogradskog odbora SNS neće trpeti nikakve posledice zbog debakla ove partije na nedavno održanim izborima. Sagovornici Nova.rs ocenjuju da je loš izborni rezultat vladajuće stranke u glavnom gradu minoran u odnosu na ostale grehove još aktuelnog ministra policije, te da će o njegovoj sudbini, kao i o mogućnosti da opet sedne u ministarsku fotelju odlučivati samo i isključivo Aleksandar Vučić kada bude doneo odluku da iz fioke izvadi neku ili sve njegove afere.

Glišić je, naime, u intervjuu za Politiku jasno rekao da će promena biti svuda gde se na izborima zatajilo.

PROČITAJTE JOŠ...

„Svuda gde je rezultat bio ispod republičkog proseka i gde je lokalna lista kvarila procenat osvojenih glasova republičkoj, mogu se očekivati promene. Tu pre svega mislim na Beočin, Ivanjicu, Arilje, pa i Kragujevac. To su samo neki od odbora koji će svakako doživeti kadrovske promene“, rekao je Glišić i dodao da će odgovornost biti dovedena u pitanje i na beogradskom nivou.

Međutim, iako je u gotovo svim gradskim opštinama SNS dobio manje glasova nego na gradskim izborima 2018. godine, odlučivanje o odgovornosti Stefanovića prebacila se na predsednike opština, pa će svakom od njih ponaosob biti brojana krvna zrnca.

Foto:Nemanja Jovanović

„Jedan deo odbora u Beogradu ostvario je dobre rezultate i značajno uvećao broj glasova u odnosu na prethodne izbore. Sa druge strane, postoji nekoliko odbora koji su podbacili i kada se završi analiza za Beograd svakako će doći do smena“, istakao je Glišić i tako praktično Stefanovića zaštitio od odgovornosti.

Sudbina jasna kad izađe nova Vlada

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković za Nova.rs kaže da ćemo videti kakva je sudbina Nebojše Stefanovića tek za mesec dana, kada bude objavljen spisak članova nove Vlade.

Zoran Stojiljković Foto: Medija centar Beograd

„Vučić sve svoje bliske ljude štiti, tako da pod pritiskom nekih afera preko noći nestanu sa jednog, a pojave se na drugom mestu. SNS, inače kao stranka boluje od te vrste političkog autizma, pa uopšte ne reaguje na pritiske javnosti. Odluke o tome donosiće na svojim stranačkim organima, tako da zasigurno nećemo videti njihove interne sukobe i raznorazne struje. Tako će se odlučivati i o tome šta će biti sa Stefanovićem“, navodi Stojiljković i dodaje da će završnu reč imati Vučić:

„Ko bi od njih, inače, bio nešto da nije na funkciji na kojoj jeste u SNS i da nije u blizini Vučića“.

Iz fioke

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da je neuspeh Stefanovića u Beogradu sasvim očekivan i da to sigurno neće biti njegov glavni kamen spoticanja.

PROČITAJTE JOŠ...

“ Stefanović ima više autogolova, Beograd nije čak ni među prvima na spisku. Glavni grad nikad nije bio naprednjački, čak i sam Vučić da se kandiduje na izborima u Beogradu, ne bi pobedio. Stefanović, zato mislim, ima mnogo većih briga. Pitanje je dana, kada će Vučiću odgovarati da iz fioke izvadi njegovu lažnu diplomu, recimo, pa da mu pod izgovorom da želi čistu prosvetu, istrgne ministarsku fotelju. To što ga je zaštitio u vreme ove afere, ne znači i da ga je miropomazao“, navodi Milivojević.

Dodaje da je najava Glišića o čišćenju kadrova sasvim očekivana.

Cvjetin Milivojević, Medju nama
Foto: Nova S

„Vučić želi da se povuče sa čela stranke, ali pre nego što to uradi, želi da napravi jedno veliko provetravanje u njoj i da je ostavi u rukama onih koji su sposobni da se izdignu iznad svoke ambicije i težnje za vlašću. Zato i imamo 60 odsto novih lica u novoj skupštini. Vučić vrlo dobro zna da u stranci ima mnogo preambicioznih ljudi, koje zanima samo da prigrabe što bolje pozicije. Nije isključeno da će pre zvaničnog povlačenja sa mesta šefa stranke, pokušati to da rašćisti“, zaključuje Milivojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare