Foto:Nemanja Jovanović

Posle upozorenja Ambasade SAD u vezi potencijalne nabavke sistema iz Kine Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija još nije kupila PVO sistem FK-3 iz Kine već da samo razmišlja o toj nabavci. S druge strane Vučić kritike zbog izvoza naoružanja u Jermeniju vidi kao kampanju protiv odbrambene industrije Srbije.

U jeku afere oko prodaje srpskog oružja Jermeniji, koja ga koristi u sukobu sa strateškim partnerom Srbije, Azerbejdžanom, ministar policije Nebojša Stefanović otišao je u Baku. Podsetimo, predsednik Vučić je pre četiri dana telefonom razgovarao sa predsednikom Azerbejdžana, kada je izrazio žaljenje zbog korišćenja srpskog oružja od strane Jermenije u bitkama sa Azerbejdžancima.

Na sajtu Vlade Azerbejdžana navodi se i da je Vučić rekao da će u bliskoj budućnosti srpska delegacija, na visokom nivou, biti upućena u Azerbejdžan da istraži to pitanje.

Da li se zato ministar policije Stefanović uputio u Baku?

„Niste morali da izigravate špijune i nekoga ko nešto traži po azerbejdžanskim sajtovima… Dovoljno je da pogledate sajt srpskog predsednika, tamo piše da sam u razgovoru sa Alijevom izrazio saučešće povodom smrti vojjnika, dakle ne morate da jurcate po belosvetskim sajtovima“, rekao je predsednik Vučić.

Na sajtu predsednika Srbije i piše da je izrazio saučešće, ali je izostavljeno da će visoka delagacija iz Srbije doći da ispita šta se desilo sa srpskim oružjem u jermenskim rukama. Kada e reč o posetama, navodi se da je u goste pozvan azerbejdžanski predsednik.

„Da bi poseta bila što bolje pripremljena, predsednik Vučić će u Baku poslati svog specijalnog izaslanika“, stoji u saopštenju na sajtu predsednika Srbije.

Ni reč Vučić ne odgovara novinarima – koji je tačan povod odlaska Nebojše Stefanovića u Azerbejdžan.

Bez konkretnog odgovora je i Stefanović. Ministar je na Tviteru objavio da je sa kolegama u Bakuu razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje u različitim oblastima, između ostalog i na polju bezbednosti.

Zbog čijih interesa Srbija rizikuje odnose sa Azerbejdžanom?

„Procurila je informacija da je reč o firmi Vektura trans bliskoj Slobodanu Tešiću i prirodan je zaključak da u ovoj zemlji ima pojedinaca koji su važniji, koje su veće „patriote“ od nas“, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Na diplomatske odnose Srbije ne utiče samo kome prodaje, već i od koga se kupuje oružje. Naime, iz Ambasade SAD u Beogradu, u pisanoj izjavi, za Radio Slobodna Evropa naveli su da bi vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama, te savetuju Srbiju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU.

„Pa nama svaki put kad nešto odlučimo da kupimo, neko ima nešto protiv, to je logično“, kaže predsednik Srbije.

Vučić dodaje i da Srbija još nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3.

„U izveštaju SDPR-a stoji da je kupovina ugovorena, da li su pogrešili – neka demantuju“, ističe Radić.

Predsednik Srbije rekao je i da sistem FK-3 nije na spisku za sankcije nadležnog američkog ministarstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare