Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prema navodima američkog lista Njujork Tajms, američki dobavljači naoružanja već duže vreme sarađuju sa fabrikama municije u istočnoj Evropi kako bi pomogli ukrajinskoj strani u ratu. Jedna od zemlja iz kojih dolazi oružje na front je i Srbija.

U tekstu se navodi da je jedna od kompanija uključenih u pronalaženje fabrika koje mogu da proizvode „nestandardno“ oružje i municiju Florida Ultra Defense, koja sarađuje sa proizvođačima oružja u Rumuniji, BiH, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj.

O ovoj temi se takođe bavi i zagrebački Jutranji list, koji navodi da u čitavom poslu učestvuje kragujevačka „Zastava“.

Pročitajte još...

„Uloga Srbije u tom projektu je interesantna jer tako radi protiv Rusije posrednim slanjem oružja i municije Ukrajini. Ova informacija baca novo svetlo na proces pritiska na Beograd da uvede sankcije Moskvi. Prodaja municije, a verovatno i drugog naoružanja za odbranu Ukrajine, mogući je faktor usporavanja izolacije Srbije zbog neusklađenosti spoljne politike. Moskva je svakako upoznata sa učešćem Srbije u naoružavanju Kijeva, ali je verovatno prinuđena da prihvati takvu igru jer je svesna da ne može da zaustavi Aleksandra Vučića u ovom unosnom poslu“, piše u tekstu, a koju analizira hrvatski „Jutarnji list“.

Istovremeno, navodi se da je u toku je modernizacija ukrajinskog arsenala isporukom novih vrsta naoružanja po standardima NATO-a, kao i obuka ukrajinskih trupa.

„Na neidentifikovanoj lokaciji u Poljskoj, ukrajinski artiljerci uvežbavaju upotrebu američkih haubica kalibra 155 milimetara dometa do 40 kilometara. SAD i partneri, nakon što su odbranili Ukrajinu od prvog ruskog napada, sada postepeno uvode „standardnu municiju“, u skladu sa standardima NATO-a, jer se u tom slučaju smanjuje zavisnost od, recimo, Srbije, što je važno u svetlu očekivanog nastavka sukoba, i naknadnog uređenja bezbednosne arhitekture u Ukrajini i Crnom moru“, navodi se u tekstu Njujork Tajmsa.

BONUS VIDEO: Vučićeve žalopojke zbog teškog stanja u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare