poslanica
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Bila sam na mnogo kongresa, omladinskih i partijskih. Mnoge sam brojnije sednice vodila, partijske i sindikalne, sa više od 2.000 ljudi, pa zašto ne i sednicu Skupštine Srbije. To nije problem", ovako je reagovala Smilja Tišma, najstarija poslanica novog saziva srpskog Parlamenta, kada joj je ponuđeno da predsedava konstitutivnoj sednici.

Najstarija poslanica Smilja Tišma (SPS), koja predsedava danas sednicom Parlamenta do izbora predsednika Skupštine, na svom putu je iskusila mnogo toga,.

Kako je pisao list Danas, Tišma je izabrana za poslanicu na listi Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, iako nije član nijedne stranke. Tvrdi da je bila samo član Komunističke partije kao i sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doduše kao student.

„On je bio pionir kad sam ja bila na važnim funkcijama. Ja sam rano stasala, sa 11 godina sam postala skojevac, a sada su me nagovorili, nakon toliko godina, da ponovo uplovim u političke vode“, objašnjava Tišma, ne precizirajući ko ju je tačno nagovorio.

Iako joj u zvaničnim dokumentima piše da ima 91 godinu, nije sigurna koliko godina zapravo ima. Komšije i prijatelji su je uveravali da je rođena 1931. ili 1932. godine, a ona veruje i da je koju godinu mlađa jer ima beskrajnu energiju, kao i veliko životno i radno iskustvo.

Rođena je u Zapadnoj Slavoniji i kao dete, zajedno sa bratom i dve sestre, preživela je dva logora za vreme Drugog svetskog rata.

U jednom od logora NDH nestao je i njen otac, zemljoradnik iz sela Zrinjska.

Pročitajte još:

Posle strahota koje je preživela u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Sisku, Jastrebarskom, spaljene kuće, Tišma je došla u Beograd i tu se školovala. Završila je Pravni fakultet i ceo život se bavila pravom.

„Bila sam potrčko kod predsednika, ali su me primetili na nekom sastanku. Valjda im se dopala moja odvažnost i brzina. Zaposlili su me u ministarstvu (saveznom ministarstvu za rad, prim. nov.) i ceo radni vek sam tu provela. Kažu da sam bila vredna“, objašnjava Tišma, koja je pre četrnaest godina otišla u penziju.

Sada ima zdravstvene probleme sa nogama. Kaže da po tri meseca godišnje provede u bolnici na lečenju.

„Dobro je da uopšte hodam. To sam zaradila još kao dete u logoru“, ističe Smilja Tišma, uz opasku da je preživala mnogo toga i da će, zašto ne, uspešno dovesti do kraja konstituisanje srpske skupštine.

I Tviteraši u Srbiji su podelili svoje utiske o ženi koju danas slušamo u Skupštini.

*

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar