Branimir Nestorović Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Ulazak Branimira Nestorovića i njegove liste “Mi - glas iz naroda” u nacionalni parlament iznenadio je mnoge, međutim njegov nastup na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici nije. Pojavljivanje u patikama koje je nisu dozvoljene u Narodnoj skupštini, rasistički ispad nazivanjem opzicije “ciganijom” i snimanje za društvene mreže, kažu naši sagovornici, ide uz čoveka za kakvog se predstavlja.

Kontroverzni doktor Branimir Nestorović juče je prvi put zakoračio u Narodnu skupštinu kao narodni poslanik i to neprikladno – u patikama.

“Mene ne čudi to ništa. Ja znam da su naše snimatelje vraćali i nisu puštali da uđu u zgradu jer su došli u Skupštinu u patikama, sada ne znam da li važi neko drugo pravilo za narodne poslanike, pogotovu što on tada, kada je ušao, još nije bio zvanično poslanik jer njegov mandat nije bio potvrđen. On se ponaša onako kako se od njega očekuje, sam njegov stav je – ja sam običan čovek” kaže za portal Nova.rs direktor vesti na televiziji Nova Slobodan Georgiev.

Slobodan Georgiev Foto:FoNet/Milica Vučković

Međutim, to nije bio kraj već samo početak njegovim ispadima u najvišem predstavničkom domu. Nakon što je opozicija ustala iz svojih poslaničkih klupa podigla transprente na kojima je pisalo “Izdaja vam neće proći, Kosovo je Srbija” i “Pokrali ste izbore”, Nestorović je prokomentarisao na društvenim mrežama ovaj performans, nazvavši poslanike – „ciganijom“.

“Na tu ideju je verovatno došao zato što se previše druži sa Miloradom Dodikom, znamo da je on bio na Danu Republike Srpske, a znamo i da je Dodik u studiju RTS-a, doduše kad se nije snimalo, nazvao porodicu Đoković ciganijom. To je neki izraz koji koriste Dodik i Nestorović kad hoće da kažu da je neko ne znam ni ja kakav, to moramo da pitamo njih”, kaže za naš portal glavni i odgovorni urednik Danasa Draža Petrović.

Dragoljub Draža Petrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog te izjave oglasilo se i udruženje Opre Roma Srbije poručivši da je Nestorović prekršio Ustav ali i da je lažni patriota.

„Poznati lekar, a sada narodni poslanik, je dužan da u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu građana kojima je odgovoran za svoj rad, kao i Romima koji su ravnopravi građani ovog društva“, navodi se u saopštenju Opre Roma.

Jučerašnja sednica podelila je plenarnu salu na dva dela, doslovno, obezbeđenjem. I dok su s jedne strane obezbeđenja bili poslanici opozicionih lista Srbija protiv nasilja i NADA s druge su bili poslanici vlasti, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. U toj jasnoj podeli ostalo je nejasno “čiji” su Nestorovićevi poslanici, kome on i njegovi poslanici naginju, opoziciji ili vlasti?

“On više naginje prema skupštinskom restoranu to je možda neki prirodni ambijent za njega i njegove poslanike i mislim da će oni najviše vremena provoditi tu, ne znam šta bi drugo mogla da radi ta ekipa u Skupštini,” kaže Petrović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali za Georgieva nema dileme čiji je Nestorović.

“Ja verujem da su oni proizvod ovog režima, oni su ih proizveli da bi uništili stranke na desnom polu to je cela stvar, to nije nikakav autetičan pokret ili autentična politička opcija koja ima bilo kakvu ideologiju, bilo kakav stav o bilo čemu. Ja njih ne mogu da svrstam nigde, ali pretpostavljam da će raditi ono što su se dogovorili sa onima koji su ih formirali” kaže Georgiev.

Da performansi i ponašanje kao što je juče viđeno, neće dobro proći u delu biračkog tela kom doktor teži, smatra Draža Petrović, jer svi oni koji su mislili da Nestorović parodira politiku odavno su shvatili da nije tako.

“Polovina Nestorovićevog biračkog tela su neki desničari koji na svakim izborima glasaju za neku drugu desničarsku stranku, a druga polovina biračkog tela Nestorovića su ljudi koji su na predsedničkim izborima 2017. godine glasali za Ljubišu Preletačevića Belog, misleći i da je Nestorović neko ko će da parodira politiku kao što je to Beli radio. To biračko telo je shvatilo već da Nestorović nije čovek koji parodira politiku i da čak nije ni opozicija Vučiću. Upoznao sam mnoge taksiste koji su glasali za njega misleći da je on opozicija Vučiću i da će ga nekako provocirati, ali očigledno nije. Nestorović je do sada što bi narod rekao nit smrdi nit miriše”, zaključuje Petrović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare