Nemanja Nenadic
Nemanja Nenadić BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Najveći rizik od Zakona o eksproprijaciji je u tome što je Vlada Srbije “neomeđena kriterijumima”, tako da može bilo šta da proglasi projektom od značaja za državu, kaže Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

“Može da proglasi, recimo, da je neki tržni centar od interesa za Republiku Srbiju. Nema organičenja koja bi se ticala opšteg interesa”, rekao je Nenadić u emisiji Studio Live na televiziji N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će Vlada predložiti izmena i dopune Zakona o eksproprijaciji, koji jos nije potpisan. Transparetnost Srbija je saopštila da bi u ovom trenutku takvo rešenje bilo dvostruko nezakonito.

Kako Nenadić objašnjava, prva nezakonistost se ogleda u tome što zakon koji nije ni proglašen ne može da se menja, a druga u tome što bi morala da se organizuje javna rasprava koja bi trajala najmanje 20 dana.

“I ovaj Zakon o eksproprijaciji, usvojen u novembru, nije bio na javnoj raspravi”, podseća Nenadić i kaže da time nije ispunjen zakonski uslov, zbog čega su nastali brojni problemi.

Predstavnici vlasti tvrde da se taj zakon ne donosi zbog projekta kompanije Rio Tinto, koja želi da eksploatiše litijum u Srbiji, jer je ona navodno već otkupila svo zemljište za izgradnju rudnika.

Nenadić kaže da se to objašenjenje pokazalo neistinitim jer ima mnogo ljudi koji još nisu prodali imovinu, ali dodaje da bi građani svakako trebalo da dobiju objašenjenje zbog kog projekta se donosi zakon, ako ne zbog Rio Tinta.

On naglašava da izmene Zakona o eksproprijaciji u članu 20 omogućavaju da se eksproprijacija ne radi samo za projekte od očiglednog opšteg interesa, kao što je komunalna infrastruktura, već i za “projekte pod okriljem međudržavnih sporazuma”.

“Kad se zaključi međudržavni sporazum, praktično bilo šta može da bude predmet njihove realizacije”, govori programski direktor Transparentnosti.

Prema njegovim rečima, javne nabavke su još veći problem od eksproprijacije, jer sporazumi o međudržavnim projektima sadrže odredbu da se na njih ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama.

Posledica toga je da mamo projekte koji su vredni milijarde evra, a unapred su poznate firme koje će ih raditi, kaže Nenadić.

Bonus video: Glumci u Nedeljicama imaju poruku za Vučića

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar