Foto: N1

Nakon što su poslanici vladajuće stranke platformu opozicije za međustranački dijalog nazvali čistom maglom, a deo opozicije pisao evroparlamentarcima da vlast podriva šanse za uspeh tih razgovora, otvara se pitanje da li je taj dijalog završen i pre nego što je počeo? Lider SSP Dragan Đilas poručio da prava adresa za razgovor nisu poslanici SNS-a, već EP i objasnio da od Evrope očekuje da za rezultat obezbedi, kako je rekao, minimum minimuma.

Svima puna usta međustranačkog dijaloga, a u komunikaciji vlasti i opozicije paradoksalno se razabire samo, najblaže rečeno, nemušti jezik. Jer, vlast poručuje: opozicija se bavi političkim eksperimentom iza koga se kriju haos, nemiri i nestabilnost.

„Videćete kada započne ovaj dijalog sa tom tzv. prodemokratskom, građanskom, ko zna kakvom opozicijom, da se njihova platforma sastoji od političkih principa koji su čista magla, dakle o tome ne može da se vodi ozbiljan razgovor, zato što oni predlažu nešto što nigde u svetu ne postoji“, kaže poslanik SNS Aleksandar Martinović.

Druga strana odgovara rečima da vlast radi sve da do dijaloga ne dođe. Pa ipak opzicija tvrdi da je spremna za razgovor, da bi se, kako kažu, sprečilo da trenutna društvena kriza završi na ulici.

 

„Mi tamo ne idemo da bi razgovarali sa Piljom, Sandrom Božić, Bakarecom i tim ljudima. Mi idemo da razgovaramo sa predstavnicima EP da im damo argumente da bi zaista videli šta se ovde dešava. Očekujemo taj minimum minimuma, da na laži koje o nama izgovaraju možemo da odgovorimo, da ljudi koji ne mogu da dođu do javnog servisa napokon do njega dođu, ne govorim samo o političarima i da se spreči pritisak na birače“, ističe Dragan Đilas.

Opozicija objašnjava da se pisanjem pisma evroparlamentarcima u kome optužuje vlast za podrivanje međustranačkog dijaloga nije žalila, već, kako kažu, iznela istinu. Zbog, kako piše, koordinisanih napada na institucije, medije, NVO i političke protivnike, EP se poziva na što ranije konsultacije i upozorava na paralelni proces.

POGLEDAJE JOŠ:

„Dačić je najavio da će Vlada stvoriti sopstveni paralelni dijalog uglavnom sa njihovim marionetskim i satelitskim strankama, pod izgovorom da ne prihvataju sve opozicione stranke ulogu Evropskog parlamenta u popravljanju naše nestajuće demokratije. Učešće u tom dijalogu, bez posrednika EP, javno je potvrdio i predsednik Srbije sa jasnom političkom namerom da podrije šanse za uspeh procesa“, navedeno je u pismu opozicije EP.

Kampanje protiv medija, nevladinih organizacija, opozicionih političara dodatno obesmišljavaju najavljeni međustranački dijalog, zaključuje urednik novinske agencije Fonet Zoran Sekulić.

„Ja ništa ne očekujem jer inače, mislim da je svaka priča o dijalogu , kada je reč o primeni zakona i kada je reč o poličkoj kulturi i pristojnosti, bespredmetna, jer zavisi od političke volje, dakle mi ovde treba da pregovaramo da li će se poštovati zakon“.

Međustranački dijalog je u niskom startu, mada još uvek nije poznat njegov konačni format i pitanje je da li će se i koji predstavnici vlasti i opozicije u jednom trenutku naći za istim stolom u istoj prostoriji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare