Patrijarh srpski Porfirije, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Željka Cvijanović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sinod Srpske pravoslavne crkve nije doneo zabranu da se sveštenstvo bavi politikom, već je upozorio da je nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima, saopštila je informativna služba SPC.

U saopštenju se navodi i da snimak u kojem se vidi patrijarh SPC Porfirije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije deo predizbornog spota Srpske napredne stranke (SNS), a dodaje se i da su mediji koji su objavili da je sveštenstvu zabranjeno bavljenje politikom „nedobronamerni“.

Informativna služba SPC navela je da je jedna odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda upućena i namenjena isključivo eparhijskim arhijerejima „volšebno osvanula na stranicama onih medija kojima projektovanje i kreiranje podela u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije na začelju programske i uređivačke politike“.

„Mada konkretna odluka ne sadrži apsolutno ništa što nije obuhvaćeno kanonima i Ustavom SPC, a njene stavke čine stalnu, maltene, vekovnu praksu Pravoslavne Crkve, odnosnim medijima se učinilo da im daje zgodnu priliku da još jednom udruženi pokušaju da reanimiraju klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Svetom Sinodu koji ugrožava ljudska, politička i gradjanska prava mladih, savremenih, lepih sveštenika, koji su spremni da do neprepoznatljivosti modernizuju Crkvu, otvore je prema svetu i slično“, piše u saopštenju.

U saopštenju SPC ocenjeno je da pojedini mediji vode hajku, da im je „problem što postoji patrijarh srpski“, da „brane navodno ugrožena ljudska prava sveštenika“ te im poručuje da je narativ o raskolu u crkvi „bez obzira na to šta od njih očekuju strani naručioci i finansijeri, mrtvorodjenče i da moraju biti mnogo kreativniji da ne bi izgubili posao“.

Medijima mora biti jasna elementarna činjenica: srpski narod voli svoju Crkvu, svog patrijarha, svoje episkope i sveštenike, ističe se u saopštenju i dodaje da ukoliko bi svaki od 50 vladika krenuo da agituje za onog kandidata ili stranku koja mu se dopada, SPC bi napustila svoju primarnu misiju i zaista prestala da postoji.

Povdom video snimka sastanka patrijarha Porfirija sa liderom SNS-a i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Sinod SPC navodi da nije promotivnog predizbornog karaktera, niti ga prikazuju drugi emiteri, a da će ukoliko bude zloupotreba pravovremeno reagovati.

Bonus video: Božićna poslanica patrijarha Porfirija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare