Aleksandar Vucic gost emisije Cirilica na televiziji Happy
Aleksandar Vučić gost emisije Ćirilica na televiziji Happy Foto:Screenshot/TV Happy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će od ruskog predsednika Vladimira Putina da traži uvoz tri milijarde kubnih metara gasa godišnje i sklapanje ugovora na deset godina.

On je rekao da ugovor o uvozu gasa iz Rusije ističe krajem godine, ali da će tražiti povećanu isporuku sada, hitno jer se rezerva iz skladišta u Banatskom dvoru prazni svaki dan.

„Srbija i Ukrajina imaju najjeftiniju struju za gradjane u Evropi, a i gas je medju najjeftinijima, Srbija ga plaća 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a danas je sa 960 dolara skočio na 1.100 dolara za 1.000 kubnih metara. Niskom cenom struje i gasa privlačimo investitore“, rekao je Vučić, gostujući na Hepi televiziji.

Dodao je da je potrebno proširenje skladišta gasa Banatski dvor, a da će u medjuvremeniu moliti madjarskog premijera Viktora Orbana da omogući Srbiji da plati skladištenje gasa jer ima ogromno skladište od sedam milijardi kubnih metara „da bi mogli da ga povučemo kad treba“.

Vučić je rekao da će inflacija u Srbiji na kraju ove godine biti tri do 3,2 odsto, a da niko u Evropi nema manju od pet odsto.

Srbija prema njegovim rečima u robnim rezervama ima dovoljno brašna, šećera, kukuruza, junećeg mesa 539. 000 kilograma, tovnih svinja oko 1,4 miliona, ali mora da se doda ribljih sardina i nafte.

„Imamo u robnim rezervama 130.000 tona brašna, pitao sam sve ministre zašto niste intervenisali brašnom na vreme, poslao sam dopis direktorki robnih rezervi jer sam video da nedostaje nafte, imamo dovoljno raznih lekova“, rekao je Vučić.

Dodao je da „ne može da se drže rezerve nafte za 14 dana, a morate da ih imate za mesec ili tri meseca“.

Prema njegovim rečima „svega ima, ali mora da ima više da bi mogli da intervenišemo“.

„Zlato smo podigli na 37,5 tona, pa nam danas vredi dve milijarde, a vredelo je 600 miliona, pa čemo još da kupujemo“, rekao je Vučić.

 

 

****

BONUS VIDEO: Koliko smo preplatili grejanje

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar