Vuk Vuksanović Foto: N1

Viši istraživač beogradskog Centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije Vuk Vuksanović izjavio je u Danu uživo da je cena gasa, koja će ostala ista u narednih šest meseci, "poklon" ruskog predsednika Vladimira Putina srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću pred parlamentarne i predsedničke izbore sledeće godine i pred grejnu sezonu.

„Mislim da samo možemo da budemo zadovoljni do kraja ove grejne sezone u smislu da nam neće biti hladno i da neće doći do šoka u ekonomiji. Neće biti povećanja cene grejanja, struje i namirnica. I to je manje više upravo bio i razlog zašto je došlo do ovog susreta, jer je Vučić u izbornom ciklusu i izbornom modelu razmišljanja i ponašanja. Samim tim je shvatio da su poskupljenja stvari na koje ljudi obraćaju pažnju. To je bio glavni razlog odlaska u Soči, tražeći makar da dobije prostor ‘za disanje’ od ruskog predsednika“, smatra Vuksanović.

Dodaje da smo za sada bezbedni, ali napominje da je u pitanju „prelazno rešenje“ i da će dileme uslediti nakon prolaska perioda od šest meseci, prenosi N1.

„Posle šest meseci ko živ, ko mrtav“, ocenjuje on.

Napominje da će nakon prolaska polugodišnjeg roka uslediti pregovori oko nove, stvarne cene gasa i oko nove količine koja će biti isporučivana.

„Pre posete Vučića Putinu, mnogi mediji, među kojima su Večernje novosti, koje su naklonjene vladajućoj koaliciji, su opisivali odnose Srbije i Rusije i nadali su se da će doći do privilegovane cene gasa za Srbiju, poput one koje imaju Nemačka, Jermenija ili Belorusija. Ipak, napravljen je previd, jer privilegovane cene dobijaju zemlje koje su ili stabilne, koje su veliki kupci sa dugoročnim ugovorima poput Nemačke, ili zemlje kao što su Belorusija i Jermenija koje su formalni saveznici Rusije. Srbija nije ni jedno ni drugo. Niti je toliko atraktivno tržište, niti je formalni saveznik Moskve“, naveo je Vuksanović.

Ocenjuje da je i ova poseta potvrdila da „nema besplatnog ručka u politici“, i podseća da su istog dana kada je napravljen dogovor između dva predsednika, objavljeno u ruskim medijima da postoji mogućnost da ruska nuklearna korporacija „Rosatom“ izgradi nuklearnu elektranu na prostoru Srbije, kao i najave da bi ruske kompanije mogle da dobiju ugovor za gradnju pruge na teritoriji Beograda.

„To je teško da se opravda bilo čim, sem vidom ustupka. Da li će postojati još neke protivusluge, to nećemo saznati dok „ne bude kasno u igri“.

Govoreći o balansu na polju politike naše države, Vuksanović ocenjuje da je EU ne bi prešla preko kupovine ruskih najnaprednijih sistema odbrane, ili dodeljivanja diplomatskog statusa ruskom Humanitarnom centru u Nišu.

BONUS VIDEO: Da li je je u Sočiju postignut istorijski ili očekivani dogovor o gasu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare