Protest Rio Tinto
Protest ispred Rio Tinta. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Peticiju "Stop rudniku litijuma! Rio Tinto - Marš sa Drine" potpisalo je 69.157 građana, a ne 2.000 kao što je danas na konferenciji za novinare rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučića, saopštili su danas građanski pokreti "Kreni - Promeni" i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Ukazujući na neistine, navode da je predsednik Republike Srbije danas na konferenciji za štampu komentarisao peticiju i spominjao samo „2000 potpisa donetih iz Mačve“.

„Budući da je projekat Rio Tinto najavljen kao projekat od nacionalnog značaja, potpuno je prirodno da svi građani učestvuju u odlučivanju, a naročito jer će posledice ekološke katastrofe osećati svi građani Srbije. Ističemo da nije u pitanju 2.000 potpisa, već 69.157 potpisa peticije ‘Stop rudniku litijuma! Rio Tinto – Marš sa Drine'“, navodi se u saopštenju.

„Kreni – Promeni“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti su pozvali sve građane da nastave sa potpisivanjem peticije na linku https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/stop-rudniku-litijuma-rio-tinto-mars-sa-drine , kako bi još jednom istakli značaj i istinsku volju naroda.

Dodaju da je pokrenuta i međunarodna peticija u partnerstvu sa timom Kreni – Promeni koju je potpisalo više od 50.930 građana, što u zbiru pokazuje više od 120.000 potpisa.

„Ipak nešto više od 2.000, ako se malo pažljivije broji“, navode.

Podsećaju i da je pravo na peticiju garantovano Ustavom Republike Srbije koji bi predsednik trebalo da štiti.

„Takođe, apsolutno podržavamo odluku predsednika da ‘poštuje volju naroda’, a očekujemo da i pitanje drugih spornih projekata, izgradnje na Makišu, ali i premeštanje Starog Savskog mosta bude stavljeno na referendumsko izjašnjavanje građanima Beograda“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare