Rasa Nedeljkov
Raša Nedeljkov Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Raša Nedeljkov iz organizacija CRTA kaže za N1 da snimke, za koje Stranka slobode i pravde (SSP) tvrdi da su "šema prijavljivanja novih 'stanovnika' Beograda radi glasanja na predstojećim izborima", gleda kao "mnoge druge situacije koje bude sumnju". "I koji za posledicu imaju to da građani gube poverenje u institucije. Institucije u ovakvim situacijama ne reaguju ili reaguju loše, gledaju na to politički. A takve stvari uznemiravaju javnost", izjavio je Nedeljkov.

Lider SSP Dragan Đilas objavio je nedavno na svojim nalozima na društvenim mrežama, kako kaže, ekskluzivan dokaz da SNS i Aleksandar Vučić građanima Republike Srpske „po ubrzanoj proceduri daju državljanstvo“ zbog izbora, odnosno da „uvozi sigurne glasove“.

U nedelju je objavio i drugi video. Na snimku koji je napravljen 3. februara, objašnjeno je na koji način je organizovano izdavanje državljanstva i mesta prebivališta za ljude koji nisu iz Beograda, kao i kako se koordiniše čitavim procesom.

„Mi godinama unazad imamo ignorisanje problema, bilo je primedbi da birački spisak nije dobar, građani dobijaju pozive na glasanje za ljude koji ne žive na njihovim adresama. Uglavnom se oglasi Ministarstvo državne uprave koje kaže da je spisak ažurniji nego ikada, sve se svodi na neku stranačku borbu, a tu smo gubitnici mi, građani, i institucije koje treba da budu iznad političkih igara“, izjavio je Nedeljkov.

Kako kaže, ako mi ne učestvujemo u izbornom procesu, prepustili smo našu sudbinu drugima.

„A to je sve samo nije demokratija“, dodao je.

Na pitanje ko bi trebalo da reaguje u takvim slučajevima, Nedeljkov kaže:

„MUP bi trebalo da da i u vezi sa ovim slučajem informaciju o kretanju prijava i odjava prebivališta po jednom danu, po recimo, opštini. Na osnovu toga možemo da donosimo zaključke šta se dešava“, kazao je.

On je rekao i da će CRTA uputiti javni zahtev MUP-u da objave takve podatke, na osnovu kojih bi javnost mogla da sudi o čemu se radi. „Da li je ovo izolovani slučaj ili pravilo“, kazao je.

„Radi se o tome da se ovim dodatno podriva poverenje u izborni proces. Institucije ne nalaze način da odgovore na te probleme i dozvoljavaju da urušavaju svoj ugled i poverenje građana u njih“, naveo je Nedeljkov.

O izmenama nekoliko zakona usvojenih u Skupštini Srbije, a u vezi sa izbornim uslovima, Nedeljkov kaže da ti izmenjeni i dopunjeni zakoni „odslikavaju stranački dogovor u okviru međustranačkog dijaloga“.

„Međutim, taj međustranački dijalog se nije bavio time kako će građani da glasaju slobodnije, da ne budu ucenjeni i slično. Ključni problem u odnosu na ove izmene zakona – ne bave se najvećim problemima koji su definisali izborni proces u Srbiji kao nedemokratski“, naglasio je Nedeljkov.

Kampanja već u toku, jezik sve gori

Komentarišući predizbornu kampanju, Nedeljkov kaže da je ona već u toku.

„Nedeljama, mesecima, svedočimo velikom broju događaja u javnosti koje ne bismo imali da je raspisana kampanja. Kampanja je u jeku, a ono što nedostaje nama kao biračima jesu politike. Imamo puno populizma, optužbi, meni lično nedostaju politike koje će se baviti ključnim problemima koji tište građane Srbije“, kazao je Nedeljkov.

Na pitanje kakva će biti predizborna kampanja do početka izbora, kaže – teška.

„Biće veoma teška kampanja u kojoj će jezik koji koriste tabloidi preći u mnogo šire medije. Biće to ružna slika i prilika, a da li će se obistiniti, videćemo. Nema puno razloga da verujem da će biti drugačije“, zaključio je.

Bonus video: Snimak „uvoza“ birača iz Srpske na Novom Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar