Foto:Združene inicijative i pokreti

Neophodno je da se konačno stane na put politici netransparentnosti i jednostranog odlučivanja, a od ključnog značaja je da proces građanskog odlučivanja i informisanja to zaista i postane, zaključili su sagovornici tribine "Grad srcu" , ističući da se više ne sme dozvoliti "statiranje u ovoj varvarskoj destrukciji i otimačini Beograda".

U Kulturnom centru Grad sinoć je održan prvi razgovor u okviru ciklusa „Grad u Srcu“ koji su zajednički pokrenule mreža Združene inicijative i pokreti i platforma Srce grada.

O lokalnom komšijskom udruživanju, dosadašnjim borbama i planovima za dalja delovanja govorili su predstavnici inicijativa Za Naš Kej, Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu, Zajednička akcija Blok 70 i 70a, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Bitka za Košutnjak, Sačuvajmo Topolsku, udruženje Kotež i Odbranimo Teslu iz Pančeva. Aktivistima na bini pridružili su se i arhitekta Dragoljub Bakić i Sava Manojlović ispred organizacije Kreni – Promeni.

Foto:Združene inicijative i pokreti

„Naša ideja je bila da postojeće male inicijative osnažimo, da podstaknemo razmenu iskustava, znanja i informacija kako bismo solidarnost podigli na jedan viši operativni, ali možda i institucionalni nivo“, kazao je Đorđe Miketić jedan od osnivača mreže i član odborničke grupe „Srce grada“ na Starom gradu.

Ističe da je neophodno da građani osete da imaju snagu kojom mogu menjati stvari na terenu i tako postati kontrolni faktor vlasti.

„Vreme je da prihvatimo tu odgovornost za svoju zgradu, komšiluk, kraj ili grad i da naš angažman bude svakodnevan, uporan i zajednički, jer vidimo da nikako nije dovoljno da jednim glasanjem u četiri godine damo mandat tome da se ništa ne pitamo“, naglasio je Miketić.

Arhitekta Dragoljub Bakić naveo je primere potpune devastacije grada kojima svedočimo poslednjih nekoliko godina, rekavši da sada dobijamo male bitke, ali da smo Beograd nažalost izgubili jer nismo umeli da ga sačuvamo.

Predstavnici prisutnih inicijativa govorili su o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju, ali i mogućim načinima udruživanja i zajedničkog delovanja u budućnosti.

Ipak, razgovor je završen u optimističnom tonu sa željom da u budućnosti inicijative ne deluju samostalno, već da zajedničkim naporima stanu u odbranu javnog dobra, a u interesu svih građana s kojima je neophodno obnoviti dijalog.

Mreža Združene inicijative i pokreti je ovim razgovorom otvorila ciklus tribina tematski usmerenih na izgradnju sistema zajedničkog odlučivanja, a istovremeno pokrenula i novu platformu zdruzeno.rs putem koje će se ubuduće ove, ali i novostvorene inicijative organizovati, razmenjivati iskustva i planove za dalje delovanje u pogledu zalaganja za model većeg učešća građana u donošenju odluka u vezi sa planiranjem razvoja grada i očuvanja javnog i kulturnog dobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare