Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, N1

Rušenje Savamale, izgradnja grandomanskog spomenika Stefanu Nemanji, rekonstrukcija tek rekonstrusanog trga... Malo šta Beograđane više može da iznenadi. Ipak, nadrealno i nestvarno izgledaju najave i planovi za uklanjanje Starog savskog mosta, koji bi prema poslednjim izjavama gradskih zvaničnika trebalo da završi na neimenovanoj parceli na Paliluli. Deo stručne javnosti žestoko se protivi takvim odlukama i ukazuje da bi uklanjanje mosta pre nego što se izgradi novi moglo da izazove dodatne saobraćajne probleme u inače kolabirajućem Beogradu. O potiranju istorijskog konteksta i vrednosti da i ne govorimo.

Ovaj most sagrađen je za vreme okupacije tokom 1942. godine, jer je tada jedini most preko reke Save (most kralja Aleksandra) bio srušen. Most je od miniranja, od strane nemačkih nacista, 20. oktobra 1944. godine, spasao beogradski učitelj Miladin Zarić.

Ima li novog Miladina Zarića?

Arhitekta Dragoljub Bakić kaže da je sklanjanje mosta suluda ideja i poziva Beograđane da ga brane telima. Najavljuje i da će u odbranu te za prestonicu veoma važne građevine stati i međunarodne organizacije, poput Europa nostra.

Dragoljub Bakić / FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

„Kao što smo se obrukali sa pričom o gondoli, obrukaćemo se i sa mostom. Europa nostra je vrlo spremna da i most uzme u zaštitu, kao što su uzeli Tvrđavu“, kaže Bakić za naš portal.

On ocenjuje da aktuelna vlast tako nanosi veliku štetu celom Beogradu i da je reč o vandalizmu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„To je potpuno suludo i neverovatno šta oni rade. Mislio sam da su digli ruke od toga. To je jedan funkcionalan most, u nekim saobraćajnim špicevima preko njega pređe 60.000 vozila. Kako može to da se skloni? Zamislite kako bi izgledao saobraćaj kada sa tog mesta sklonite most. Napravite vi novi most, pa ćemo posle da vidimo šta ćemo sa starim. Nemojte da rušite stari most, a još niste napravili novi. Kako to zamišljaju? Oni ništa ne znaju o saobraćaju. Taj glavni urbanista svakodnevno priča tako neke besmislice. Taj stari most mora da ostane, Beograđani moraju da brane Stari most telima. Kao što se tvrđava branila telima, tako i Stari most. Oni ne mogu da ruše Beograd, a to je rušenje Beograda“, oštar je Bakić.

Paralelni univerzum: Demontiranje starog i montiranje novog mosta

Radovi na demontiranju će verovatno početi sledeće godine, dok će se uporedo raditi i novi most na njegovom mestu. Stari most će biti isečen na tri dela, transportovan brodom do svoje privremene lokacije, kako bi kasnije mogao ponovo da se koristi, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić u izjavi za Blic.

Nakon izjašanjavanja građana grad je prvobitno doneo odluku da Stari savski most bude izmešten u park Ušće i da se u sklopu njega nalaze kafići i restorani.

Stojčić je tada naveo da će Novi savski most imati po dve trake u svakom smeru, sa tramvajskom „bašticom“ u sredini i stazom za bicikliste.

„To će biti jedan novi most koji bi trebalo da počne da se gradi sledeće godine, ne znamo tačno kada jer je koronavirus sve dosta usporio“, dodao je Stojčić, npominjući i da se očekuje da će novi most biti završen 2022. godine.

Druga opcija, koja je dobila manje glasova, bila je da Stari savski most bude premešten između Ade Ciganlije i novobeogradskih blokova, a naknadno je odlučeno da se na tom mestu izgradi pešačko-biciklistički most koji bi povezivao Adu i Blok 70.

 

Naš sagovornik, arhitekta Bakić, primećuje i da je reč o manipulaciji javnim mnjenjem kako bi se skrenula pažnja sa laži i priče o tačnom broju zaraženih i preminulih tokom pandemije koronavirusa.

„To je protiv normalnog i zdravog razuma. To je suluda rečenica: Prebacuje se most na parcelu na Paliluli. To kao da je u nekoj ludnici saopštena vest, a ne kao da je saopšteno u javnosti Grada Beograda, to je potpuno strašno“, smatra Bakić.

On konstatuje da je reč o prevari građana.

„Oni nisu pitali građane, hoćete li da sklanjamo most ili nećete da ga sklanjamo, oni su pitali gde hoćete da ga sklanajmo? To je toliko providno i petparački, jedna velika igranka. Radi se o neozbiljnim ljudima, a sa njima je jako teško voditi ozbiljnu diskusiju o bilo čemu.  Oni ništa do sada nisu napravili. Samo prave gluposti i ruše“, zaključuje naš sagovornik.

Bez plana i želje da se čuju građani

Arhitekta Ksenija Radovanović uočava nedostatak plana kao i sluha za potrebe i želje građana. Ankete o sudbini Starog savskog mosta koje je sprovela gradska vlast vidi kao fingirane.

Ksenija Radovanovic
Foto: Medija centar Beograd

„Meni se čini da je to nastavak dosadašnje ideje bavljenja gradom bez ikakvog plana. To je lov u prazno, da se pokaže kako se kao slušaju građani, a ustvari nemaju pojma šta rade. Nemaju habrost da kažu da ne žele da ga sačuvaju, niti da se konsultuju sa građanima i strukom. Oni zapravo ne žele ništa sa tim mostom, žele da padne u zaborav i da nestane kao i taj deo istorije“, zaključuje Ksenija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare