Foto:MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE; shutterstock

Ministarstvo odbrane na čijem čelu je Nebojša Stefanović je u poslednjih godinu dana ugovorilo brojne poslove direktno sa izabranim firmama, bez tendera i najčešće sa oznakom poverljivo. Na taj način je planiran čak i zakup skijaške opreme.

U proteklih godinu dana, Ministarstvo odbrane raspisalo je čak 14 nabavki usluga i dobara. Za sve je primenjen ili planiran pregovarački postupak. Neke od nabavki su proglašene i poverljivim.

To znači da je objavljen javni poziv ali da nema konkurencije.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Naime, u ovim postupcima Ministarstvo odbrane bira sa kim će da pregovara o ugovoru. Dakle, nema konkurencije i mogućnosti postizanja najbolje cene. Takav način ugovaranja u najmanju ruku izaziva sumnju u regularnost celog postupka.

Na ovaj način se otvara prostor za korupciju.

U Ministarstvu odbrane se recimo direktnom pogodbom ugovara čak i zakup ski opreme.

U dokumentaciji se ne navodi koliko će to koštati, odnosno procenjena vrednost. Od podataka je dostupno samo to za koji period zakupa se odnosi i broj opreme.

Ova nabavka je objavljena na samom kraju 2021. еpilog još nije poznat.

Ministar tajnih nabavki

Godinama unazad Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem čelu je bio Nebojša Stefanović, nabavljalo je vozila direktnom pogodbom i uz oznaku tajnosti.

Sličnu praksu Stefanović je nastavio i u Ministarstvu odbrane, pa je posle nepuna dva meseca u tom resoru bez raspisivanja tendera kupio automobile čija je cena tajna.

Foto: N1, TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Posao je i ovog puta dobila firma “Auto Čačak”, čiji je vlasnik biznismen Milenko Kostić blizak Srpskoj naprednoj stranci.

Ta nabavka sprovedena je prošle godine.

U zvaničnoj dokumentaciji ne navodi se cena po kojoj su plaćeni ti automobili. Piše da je posao sklopljen na osnovu člana 4 Uredbe o javnim nabavkama u oblasti odbrane i bezbednosti, koji se inače odnosi na zaštitu tajnih podataka tokom javne nabavke.

Firmi „Auto Čačak“ 8,1 milion evra

Kako je portal Nova.rs nedavno pisao, Ministarstvo unutrašnjih poslova u 2019. godini kupilo je automobile u vrednosti od čak 1,45 milijardi dinara ili oko 12,3 miliona evra.

Nova vozila MUP je tada nabavio preko sedam dobavljača, a ubedljivo najviše novca, oko 8,1 miliona evra, od ovog posla dobio je upravo „Auto Čačak“.

U 2018. Stefanović uručio 300 vozila kriminalističkoj policiji

Inače, sredinom novembra 2018. tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović svečano je uručio oko 300 vozila različitih modela pripadnicima kriminalističke policije. Nije poznato pod kojim uslovima, od kojih firmi i po kojim cenama su ti automobili nabavljeni.

Bonus video: SNS uvozi sigurne glasove iz Republike Srpske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare