Foto:ne davimo beograd

Generalni sekretar pokreta URA Mileta Radovanić i predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd razgovarali su o iskustvima ovog građanskog pokreta u smeni DPS-a u Crnoj Gori, što bi mogao biti recept za organizovanje srpske opozicije u više programski bliskih kolona na budućim izborima.

„Posetom generalnog sekretara pokreta URA, Milete Radovanića, prostorijama Ne davimo Beograd, nastavljena je dobra saradnja koju naš pokret ima sa ovom političkom partijom. Građanski pokret URA i Ne davimo Beograd deo su grupe zelenih evropskih pokreta, pa je ovo bila prilika za razmenu iskustava o izazovima sa kojima se naša društva susreću u procesu demokratizacije. Bilo je razgovora i o sve većim problemima u domenu ugrožavanja javnih i prirodnih dobara i očuvanju životne sredine sa kojima se suočavaju naša društva, ali i o sve većim ekonomskim razlikama naših građana“, piše u saopštenju Ne davimo Beograd.

Kako dodaju iz ove inicijative, za njih je veoma značajno iskustvo u smeni vlasti DPS-a, kroz koje je prošao Građanski pokret URA, koji je takođe bojkotovao parlament i izbore, pre onih na kojima je došlo do promene vlasti.

„Takođe, Ne davimo Beograd se zalaže za izlazak opozicije u više programski bliskih kolona na izbore, kao što je to bio slučaj u Crnoj Gori, kada je na taj način ostvarena sinergija opozicionih organizacija tako da su građani motivisani da glasaju u ono u šta veruju. Sa velikom pažnjom ispratili smo i prve korake nove vlade Crne Gore, a posebno nas raduje uloga URA u donošenju moratorijuma na izgradnju malih hidro-elektrana, obzirom da Ne davimo Beograd zagovara isto rešenje i u Srbiji“, kažu u Ne davimo Beograd.

Radovanić je rekao da je vreme da se odnosi u regionu grade na osnovu potreba građana.
„Razmjena iskustva i razgovori o izazovima, koji su slični širom regionu, mogu dovesti do pronalaženja rešenja od kojih ćemo svi zajedno imati korist. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i na svima nama je odgovornost da krenemo u proces suštinskih reformi kako bi dostigli demokratske standarde razvijenih država. Primjeri dobre prakse su od velikog značaja na ovom putu, naročito ako za cilj imamo stvaranje evropskih i ekoloških društava kao najboljih modela prosperiteta”, izjavio je generalni sekretar pokreta URA, Mileta Radovanić, najavljujući razvoj dalje saradnje sa Ne davimo Beograd.

„Drago nam je što iz našeg regiona duvaju neki novi vetrovi saradnje koji povezuju naša polarizovana društva. URA je uspela upravo u onome što Ne davimo Beograd radi u Srbiji. Trebaju nam novi, neucenjeni i neukaljani ljudi, koji su spremni da iznesu nove zelene i leve politike fokusirane na potrebe građana“, poručio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

„Zelene politike spajaju borbu za očuvanje životne sredine sa jasnom antikorupcijskom agendom i stvaraju pozitivnu ponudu građanima širom Evrope. Na prethodnim izborima za Evropski parlament mogli smo da vidimo da građni prepoznaju značaj ovih ideja. Jako je dobro da vidimo i da progresivni i zeleni akteri u regionu ostvaruju zajedničku saradnju, a posebno je važno da naglasimo da Evropa ne može sprovesti svoju klimatsku agendu bez integracije Zapadnog Balkana“, poručio je Simon Ilse iz Fondacije Hajnrih Bel bliske nemačkim Zelenima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar