višnjica vikendice
Radomir Lazović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je danas da je Ministarstvo rudarstva i energetike prihvatilo većinu njihovih sugestija u vezi sa izradom Zakona o obnovljivim izvorima energije koje će biti deo predloga tog zakona.

Inicijativa je podsetila da su u delu nacrta Zakona koji se bavi podsticajima za neke oblike proizvodnje obnovljivih izvora energije, posebno za prozumere i energetske zadruge, predložili da se podstiču samo tehnologije koje su ekološki prihvatljive, poput solarnih panela i vetroelektrana, ali ne i hidroelektrane i otpad, navodi se u saopštenju NDBG.

Takođe, u ovom delu, preporuka „Ne davimo Beograd“ je da se sključivo biorazgradivi otpad računa kao mogući obnovljivi izvor energije, a ne i celokupan otpad koji se generiše.

Iz Inicijative smatraju i da novi podsticaji za male hidroelektrane ne mogu da budu odobreni uopšte i da treba da se revidiraju svi postojeći ugovori za otkup električne energije, kao i da se ponište ugovori za postrojenja koja nisu planirana ili izgrađena u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je ukazala i na veliki propust, a to je nepostojanje uže definicije uloge ekološke inspekcije i akcionih mera koje će biti preduzete da bi se sprečili ili zaustavili podsticaji i izgradnja postrojenja koja krše ekološko zakonodavstvo. Takođe, jedinicama lokalne samouprave date su ingerencije koje prevazilaze kompetencije tih organa za sprovođenje ekološkog zakonodavstva

Ministarstvo je povodom navedenih primedbi i sugestija istaklo da je usvojena većina onih koje se odnose da predmet budućih podsticajnih mera ne budu „zrele“ tehnologije poput hidroelektrana i otpada, već tehologije koje su još u razvoju i postoji očekivano smanjivanje troškova kao što su solarna energija i vetroelektrane, navodi NBGD.

Ipak, u Nacrtu zakona će ostati mogućnost podsticanja gradnje hidroelektrana zbog koristi elektroenergestkom sistema koju ovi projekti donose, objašnjava ministarstvo. Deo koji se odnosi na aukcije će u predlogu Nacrta zakona sadržati deo koji postavlja kao uslove kvalifikacije ispunjavanje uslova u pogledu zaštite životne sredine.

Takođe, prihvaćen je predlog da se uredi kategorija prozumera koji će biti zakonski određen kao „kupac proizvođač“, a umesto izraza „energetska zajednica“ usvojen je predlog da se koristi izraz „zajednica obnovljivih izvora energije“.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ dodaje da nije prihvaćena njihova sugestija koja se odnosi na poboljšanje dela koji se odnosi na javne rasprave i uključivanje šire javnosti u ove procese kao i proširivanje rokova koji se odnose na ovako bitna zakonska uređenja

Pored toga, ministarstvo je odbacilo i mogućnost revidiranja i odbacivanja štetnih ugovora koji su do sada sklopljeni kao što je izgradnja spalionice za tretman otpada u Vinči i ako oni nisu u skladu sa predlozima u ovom Nacrtu zakona, navodi se u saopštenju NDBG.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar