Foto:N1

Inicijativa "Ne davimo Beograd" upozorila je danas građane Beograda "da se iza naših leđa i svesno bez prisustva javnosti, Makiško polje, najveće vodoizvorište Beograda, žrtvuje kako bi na njemu zaradili investitori bliski vlasti".

Predstavnik „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović je to izjavio novinarima ispred Gradske uprave Grada Beograda, jer su policija i obezbeđenje onemogućili okupljene građane da učestvuju na zakazanoj javnoj raspravi.

Veselinović je rekao da je time gradska vlast onemogućila javnost da učestvuje i iznese argumente koji govore o tome da se ovim „štetnim i protivzakonitim planom dovodi u opasnost pijaća voda svih građana Beograda“.

„Grad Beograd je uskratio zakonom garantovana prava građanima da učestvuju u procesu donošenja odluka o planskim i urbanističkim aktima“, kazao je Veselinović u pisanoj izjavi.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ navodi da je više puta gradskim vlastima upućivala zahtev da se u toku pandemije korona virusa obustavi sprovođenje javnih rasprava, jer se zbog opravdanog rizika od zaraze učesnika ne sme odstupiti od  zakonom zagarantovanog prava javnosti da učestvuje u donošenju odluka, što se „upravo danas desilo, kada je gradska vlast pokušala da tumači situaciju tako da ograniči i onemogući javnost da u javnoj raspravi učestvuje“.

U saopštenju se navodi da „nacrt plana detaljne regulacije dela Makiškog polja, sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu, koji su danas bili na javnom uvidu, žrtvuje budućnost prostora na kojem se nalazi najveće vodoizvorište Beograda iz kojeg se vodom snabdevaju domaćinstva glavnog grada“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar